Nemzeti parkok Törökországban – Munzur-hegység Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalóinak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

***

Forrás: commons.wikimedia.org

Sorozatunk mai részébe Kelet-Törökországba, Tuncelibe látogatunk.

 Kelet-Anatóliában, Tuncelitől 8 km-re északra, északnyugatra Elazığ-tól és kb. 100 km-re nyugatra található Bingöltől.

Tunceli jól megközelíthető autópályán is, a buszközlekedés is megfelelő. A nemzeti park a Tunceli–Ovacık  út mentén helyezkedik el.

A Munzur-hegység Karasu és Murat között helyezkedik el, metamorf (átalakult) és vulkáni üledékes kőzet alkotja. A hegyvidék legmagasabb pontja északon 3300 méter, melyet a Mercan- és a Munzursuyu-völgyek szabdalnak szét. A területen gleccsertavakat és kisebb vízeséseket is találhatunk.

A hegyekben tölgyfák, míg a völgyek alján dió-, éger-, kőris-, szil-, tölgy-, nyár- és fűzfa él. Az erdő fái közt farkas, róka, medve, fogoly, vadkecske, hiúz, coboly és sas talál menedéket. A Munzur- és a Mercan-folyókban sok a pisztráng.

Az aktív kikapcsolódásra vágyók horgászhatnak, túrázhatnak és hegyet is mászhatnak a nemzeti park területén. A megfáradt utazók pedig kempingekben pihenhetik ki fáradalmaikat.

Ezzel a nemzeti parkokról szóló cikksorozatunk végére értünk. Reméljük, sikerült mindenkivel egy kicsit jobban megismertetni Törökország különleges természeti értékeit, és jó támpontul  szolgáltak ezek az írások egy közelgő törökországi látogatás megtervezéséhez.

Forrás: a török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo