Nem szimpatikusak Erdogannak a GDP-adatok – Hullanak a fejek a statisztikai hivatalban

Kép forrása: www.pikrepo.com

A török statisztikai hivatal eltávolította a GDP-adatokat felügyelő török tisztviselőt, miután a harmadik negyedévben Törökország GDP-je 2020 óta a leglassabban nőtt – írja a Bloomberg.

A török állami statisztikai hivatalból (TurkStat) a múlt hónap végén a vártnál rosszabb gazdasági adatok után eltávolították pozíciójából Cihat Erce Isbasart, aki a kulcsfontosságú GDP-mutató kiszámítását felügyelte.

Ez fokozta az intézmény függetlenségével kapcsolatos eddig is meglévő jelentős aggodalmakat. A TurkStat adatai régóta viták forrását képezik, a kritikusok megkérdőjelezik a számítások hitelességét. A problémával részletesen foglalkozott Özgür Orhangazi, az isztambuli Kadir Has egyetem közgazdász professzora lapunknak adott exkluzív interjújában.

A török gazdaság a harmadik negyedévben a leglassabb ütemben növekedett a 2020-as Covid-19 járvány csúcsán bekövetkezett visszaesés óta – derült ki a TurkStat november 30-i adataiból.

A LASSULÁS ELLENTÉTES VOLT A RECEP TAYYIP ERDOGAN ELNÖK ÁLTAL AZ ÉV VÉGI VÁLASZTÁSOK ELŐTT MEGHATÁROZOTT GAZDASÁGPOLITIKAI CÉLOKKAL.

Folytatás

Forrás: www.portfolio.hu