Nagy a tét: Ukrajnába utazik az ENSZ-főtitkár, Zelenszkijjel és Erdogannal tárgyal

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön Ukrajnában találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel – közölte az ENSZ szóvivője -, pénteken pedig ellátogat a fekete-tengeri Odessza kikötőjébe, ahová az ENSZ által közvetített megállapodás értelmében újraindult a gabonaexport – számolt be a Reuters.

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő kedden közölte, hogy Guterres a nyugat-ukrajnai Lembergben találkozik Zelenszkijjel, és megvitatja a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzetet, valamint az Oroszországgal fennálló konfliktus politikai megoldásának megtalálását.

Ukrajna és Oroszország egymást vádolják a kelet-ukrajnai atomerőmű területét ért támadásokkal, amelyet az orosz erők február 24-i inváziójuk korai szakaszában foglaltak el. Az erőművet jelenleg is ukrán technikusok üzemeltetik.

Az ENSZ közölte, hogy segíthet elősegíteni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek Kijevből Zaporizzsjába történő látogatását, de Oroszország szerint túl veszélyes lenne bármilyen misszió, amely az ukrán fővároson keresztül haladna.

Guterres szombaton Isztambulban meglátogatja a Közös Koordinációs Központot, amely orosz, ukrán, török és ENSZ-tisztviselőkből áll, és amely az ukrán gabona és műtrágya fekete-tengeri exportját felügyeli.

A múlt hónapban három fekete-tengeri kikötő blokádját feloldották a Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás értelmében, ami lehetővé tette több százezer tonna ukrán gabona elszállítását a vevőknek. Az ENSZ szerint az alku célja a súlyosbodó globális élelmiszerválság enyhítése.

Forrás: www.portfolio.hu