Mozgássérültek tánccsoportja: Wheelchair Dance Project

A minap egy balettiskola minden év júniusában megrendezett évzáró előadásán vettem részt. A picik, a nagyobbak és a végzősök által bemutatott jelenetek között a műsor színesebbé tétele céljából hívott vendégelőadóknak köszönhetően egy igazán különleges táncot láthattunk. Egy kicsit utánanéztem, ki is ez a csapat, melynek két szereplőjét tapsolhattuk meg azon az estén.

A Wheelchair Dance Project nevű formáció 14 testi fogyatékos táncosból álló csoport. Működésüket a Sabancı Vakfı alapítvány támogatja, amihez egy pályázatot nyújtottak be. Az alapítvány sok éve működteti az ún. Értéket teremtő különbözőség nevű projektjét, melynek szlogenje e csoport esetében teljesen helytálló: „az átlagtól eltérő emberek, átlagon felüli teljesítménye”.

A tánccsoport tanára és vezetője Banu Dağcıoğlu Türkeli asszony, aki az Izmiri Állami Opera és Balett társulatának művésze és koreográfusa. Ezt a különleges formációt 2015-ben alapították Izmir Főpolgármesteri Hivatalának segítségével. Céljuk az, hogy a sérült emberek is találkozhassanak a művészettel, és megmutathassák a nagyközönségnek, hogy a másság értéket is teremthet. A táncosok mellett a munkában résztvevő tanárok és zenészek mind önkéntes alapon csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A Wheelchair Dance Project csoportban táncolnak még 12-18 éves konzervatóriumi tanulók is. A mozgássérült emberekkel együtt tanulnak és lépnek színpadra, így az ő segítségükkel mutathatják meg, hogy a kerekesszék nem akadálya még annak sem, hogy balett táncos váljon abból, aki szeretne.

Forrás: postkolik.com

A filmet magam rögzítettem, így elnézést kérek a nem tökéletes minőségért. Remélem azonban, hogy megmutatja a kedves érdeklődő olvasóknak, mit képesek ezek az emberek színpadra állítani. Engem – és a közönség minden tagját – elvarázsoltak.


Erdem Éva – Türkinfo