Mi okozhatta az áttörést Törökország számára a NATO-bővítésben?

Kép forrása: nato.int

Bidentől érkezhetett a megerősítés Erdogan számára?

A svéd NATO-csatlakozás erősen belpolitikai ügy volt Törökországban, Erdogan számára fontos volt, hogy valamilyen győzelmet felmutathasson − mondta el a Magyar Nemzetnek Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének kutatója. Ahogyan lapunk is írt róla, Recep Tayyip Erdogan török elnök egyévnyi ellenállás után végül beleegyezett abba, hogy támogassa Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. Mindez azért fontos, mert a NATO-bővítés a szövetség minden tagállamának jóváhagyását igényli.

− Elég sok mindent teljesítettek is a svédek, abból, amit a törökök kértek. Újraindult a katonai együttműködés, másrészt pedig a terror elleni harcot megkönnyítik − tette hozzá a szakértő. Törökország elsősorban a laza terrorellenes törvények miatt akadályozta Svédország NATO-csatlakozását, ami után Stockholm szigorította a jogszabályokat.

Úgy tűnik, hogy Erdogannak sikerült összekapcsolnia a svéd NATO-csatlakozást az amerikaiktól beszerezhető F-16-os vadászgépek ügyével is. Ez fontos kérdés volt, hiszen

Jó pár éve napirenden van már ez a téma, de úgy tűnik, hogy a svédkérdéssel sikerült a török elnöknek olyan nyomást gyakorolni, amivel sikeresen elérték ezt a célt. Ez pedig egy még nagyobb politikai siker számára. Elmondhatja otthon, hogy még az USA sem tudja megkerülni Törökországot − mondta el Egeresi.

A török hadsereg modernizálásáról és Svédország NATO-csatlakozásáról Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és török kollégája, Yasar Güler egyeztetett telefonon − jelentette be a Pentagon helyi idő szerint hétfőn. Törökország 2021 októberében közölte: húszmilliárd dollár értékben vásárolna F-16-os repülőgépeket az amerikai Lockheed Martin fegyvergyártótól, valamint mintegy nyolcvan, a már meglévő harci gépekhez való modernizációs csomagra is bejelentette igényét − írta meg az MTI.

Az igazi áttörést az amerikai katonai ügy és fegyverfejlesztés hozhatta el. Ugyan sok mindent nem tudhatunk róla, de nagyon valószínű, hogy Bidentől érkezhetett a megerősítés Erdogan számára.

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu