Mi került a szultán asztalára?

D231_00_ob5_192x280A szultán konyhájában, egy-egy fogadás alkalmával több, mint 1000 szakács foglalatoskodott a finomabbnál finomabb ételek elkészítésén. Az ínyenc ételeket borssal, paprikával, sáfránnyal, szegfűszeggel ízesítették. Étkezések között cukorkákat, bonbonokat nassoltak, amelyeket fahéjjal és ánizzsal ízesítettek. Finomságok voltak az italok is, rózsaaromával ízesített víz, sörbet, és a vallási tiltás ellenére bor is került az asztalra.

Naponta kétszer, késő délután és kora este naplemente előtt összegyűlt a család az étkezéshez. A fő helyiségben étkeztek, nem ebédlőben és törökülésben foglaltak helyet. Az előkelő családoknál a ház ura és a hárem a család női tagjaival együtt külön étkeztek. Az ételeket nagy fa-, vagy fémtálcákon szolgálták fel, amelyet egy alacsony tartóra tettek, ez a safra, amely ma is használatos. Az előkelő családoknál réz, vagy fayance edényekből ettek közösen, a szultán asztalán arany- és ezüst edények valamint kínai porcelántálak is használatban voltak.

Étkezések alkalmával az oszmánok a földre ültek szőnyegekre, vagy párnákra. A felsőbb rétegek több fogásos menüje levessel kezdődött. A főétel hús volt zöldséggel és rizzsel (pilav), vagy töltött pástétommal (börek). Az iszlám által tiltott sertéshús kivételével bármilyen húst fogyasztottak, Isztambulban és a tengerparti vidékeken természetesen halat és a tenger gyümölcseit is gyakran tálalták fel. A húst lassú tűzön készítették és szerették a grillezett húst is (kebab).

Részletek

2013-07-07