Meglőtte az év gólját a félpályáról – ezért nem adták meg

Forrás: www.wallpaperuse.com/downloaden/oxhxiw/

A török élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Süper Lig) 8. fordulójában a Trabzonspor 2–1-re nyert a Kayserispor otthonában, ezzel 18 pontos, és megelőzte a vasárnap játszó Fenerbahcét (16). Önmagában ez persze még nem feltétlenül volna kiemelkedő, de volt egy olyan jelenet, ami sokak figyelmét felkeltette.

A 70. percben az Anasztasziosz Bakaszetasz duplájával 2–1-es előnyben lévő vendégek sztárjához, Marek Hamsíkhoz került a labda, aki a félpályáról óriási gólt lőtt Silviu Lung kapujába.

A Trabzonspor játékosai lelkesen ünnepelték a hatalmas gólt, csakhogy a játékvezető, Tugay Kaan Numanoglu nem adta meg a találatot.

Adta magát a kérdés, hogy mi volt a gond Hamsík lövésénél, és hamar kiderült a válasz: a Napoli korábbi szlovák klasszisa a játékvezetői labdát lőtte egyből a kapuba, márpedig ez nem érvényes.

A szabály ugyanis kimondja, hogy a játékvezető által játékba hozott labdához legalább két futballistának is hozzá kell érnie, mielőtt az a kapuban köthetne ki.

Ha nem értek hozzá legalább ketten, akkor a szabály szerint kirúgás jár, ha valaki az ellenfél kapujába lő.

Arra is gondoltak a derék szabályalkotók, hogy mi van akkor, ha valaki valamilyen módon így a saját kapujába találna – ilyenkor szögletrúgással jöhet a másik csapat.

Hamsík feltehetően nem ismerte ezt a szabályt, vagy csak megpróbálta arra bírni a kapust, hogy érjen hozzá a labdához – ezt a lehetőséget azért a nagy ünneplése kizárná.
És akkor most a csavar!

Érdekesség, hogy Törökországban az év elején volt egy hasonló eset, amikor a másodosztályban az Ümraniyespor és a feljutásért küzdő Samsunspor csapott össze, és a 90. percben, 1–1-es állásnál a játékvezető hozta játékba a labdát, amellyel a vendégek jöhettek volna előre.

Igen ám, csakhogy ez kevéssé zavarta Okan Dericit, aki lecsapott a labdára, végigvitte, és a kapuba lőtt a meglepett vendégek mellett, akik heves reklamálásba kezdtek, és négy játékos is sárgát kapott.

A hosszú egyeztetés végén Ramazan Keles játékvezető a szabályt figyelmen kívül hagyva gólt ítélt, de a hazaiak becsületére legyen mondva, ezt követően engedték a vendégeknek, hogy a középkezdés után akadályozás nélkül kocoghasson végig a pályán Nadir Ciftci, aki a kapuba passzolt, így 2–2 lett a vége.

Az idény végén a Samsunspor 70 ponttal zárt, az ugyancsak 70 pontos Adana Demirpor és a Gireunspor mögött viszont csak a harmadik lett, és míg a kettős ezzel feljutott, a Samsunspor rájátszásra kényszerült, ahol elbukott.

Forrás és videó: index.hu