Még a sztárokat is sanyargatják a török sorozatok forgatásain

Már nemcsak a stábtagok, de a sztárok is panaszkodnak az török sorozatipar embertelen körülményeire.

A török gyártók 2016-ban már 300 millió dollárt, átszámítva körülbelül 90 milliárd forintot kerestek azzal, hogy a leforgatott szériákat külföldön értékesítették, és még nem állnak meg: céljuk, hogy 2023-ra 1 milliárd dolláros bevételük legyen.

A probléma, hogy amelyik sorozat nem teljesít jól Törökországban, azt azonnal elkaszálják, így munka nélkül maradnak hónapokig a stábtagok és a színészek is. A nagy sztárok (mint például a Szulejmánban szereplő színészek) sincsenek biztonságban.

A profitért bármit megtesznek a gyártó cégek, úgynevezett „rabszolgaszerződéseket” iratnak alá, amelyekkel a munkáltatók legalizálják az embertelenül hosszú munkaidőt. A körülmények sem a legrózsásabbak: olykor 100 ember használja ugyanazt a mellékhelyiséget és szabadságot sem kapnak. Ennek tetejében a téli forgatások – különösen a színészek számára – kegyetlenek. Egy háttérmunkás elmondása szerint órákig jeget kell szopogatniuk, hogy a kamerában ne látszódjon a lehelletük. A sorozatiparban dolgozók a megoldást a rövidebb epizódokban látják.

A Szulejmán egykori Hürremje sem bírta a hajtást és a stresszt, végül a pszichiátrián kötött ki – írja a Blikk.

Forrás: propeller.hu