Mantarlı, patatesli börek ( Gombás, burgonyás börek) – Szegedi Ági

Hozzávalók:Vác 059

3 lap yufka (török boltban kapható) – ennek hiányában réteslap
3db nagyobb burgonya
0,5 kg gomba
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2-3 ek olívaolaj (lehet napraforgó is)
1 ek paradicsompüré (domates salçası)
1 ek paprikakrém (biber salçası)
Csipetnyi finomra vágott petrezselyem
Só, bors, őrölt római kömény, kakukkfű, majoránna

A kenéshez:

1db tojás
1 török teáspohár tej
1 török teáspohár olaj

Szóráshoz: szezámmag, kerti katicavirág mag (çörek otu)

A burgonyát héjában megfőzzük. Közben a hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, a gombát is meghámozzuk, apró kockákra daraboljuk. A fokhagymát összezúzzuk.
Az olívaolajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a fokhagymát, majd a gombát. Sózzuk, fűszerezzük. Beletesszük a sűrített paradicsomot és a paprikakrémet is.

Míg a gomba elkészül, a megfőtt burgonyát meghámozzuk és lereszeljük, vagy összetörjük. Hozzákeverjük a gombához, utánasózzuk, ha kell, még adunk hozzá fűszert. Beleszórjuk a petrezselymet. Az elkészült tölteléket kihűtjük.

Egy tálkában felverjük a tojást 1-2 csipet sóval, hozzákeverjük az olajat, végül a tejet is. Homogén öntetnek kell lennie.

A tésztalapokat egyesével kissé lisztezett deszkára tesszük, középen kettévágjuk. Szélesebb oldalával fordítjuk magunk felé. Az első fél lapot megkenjük a tojásos-tejes-olajos keverékkel, ráhelyezzük a másik fél lapot. Azt is megkenjük. A tölteléket harmadoljuk – az első harmadot hosszában elhelyezzük a yufka szélesebbik oldalán, majd rétes-szerűen felcsavarjuk. Egy kikent tepsibe középről kezdve csigavonalban kezdjük a roládot egymás köré tekerni.

A következő két lappal ugyanígy járunk el, az első köré folytatjuk a tekerést a tepsiben. Akinek van kerek tepsije, használja azt, praktikusabb, de normál tepsiben is megoldható. Az utolsó rúd egyik felét gyűrjük be, ne folyjon ki a töltelék. Tetejére kenjük rá a megmaradt keveréket, majd középről kifelé haladva éles késsel tortaszerűen szeleteljük fel. Szórjuk meg a magokkal, végül előmelegített sütőben, kb. 180°-on, süssük szép pirosra.

Afiyet olsun!

Vác 060 Vác 062

Szegedi Ági  / Türkinfo