Ma van április 23. – „Minden szív örömmel telik meg”

Nincs olyan gyermek Törökországban, aki ne ismerné a dalt:

„Bugün yirmi üç Nisan,

Hep neşeyle doluyor insan.”

Ma van április 23.

Minden ember örömmel telik meg.

Április 23. – a nemzeti függetlenség és a gyermekek napja Törökországban.

Ezen a napon a török Nemzetgyűlés 1920-as ankarai megalapításáról emlékeznek meg, azaz pontosan 100 éve történt, hogy a török Parlament megnyílt, mely alapja a köztársaság kikiáltásának is.

1927. óta a gyermekek napját is ekkor ünnepelik Mustafa Kemal Atatürk kezdeményezésének köszönhetően, aki szerint a gyerekektől függ a nemzet jövője. Ráadásul Atatürk nem csak a török gyerek ünnepeként vezette be, hanem az egész világ összes gyermekét ünneplik Törökország-szerte.

Ennek a gondolatnak megfelelően minden évben számtalan országból érkeznek gyermekek Isztambulba, Ankarára, İzmirbe, sőt a kisebb városokba is, hogy együtt ünnepeljenek a török gyerekekkel.

2020. azonban különleges év: nem csak azért, mert a kerek 100. évfordulót ünnepeljük, és még több az előkészület, hogy méltó legyen az eseményhez. Azért is, mert ilyen még nem volt és reméljünk nem is lesz: mindenki díszeket, zászlókat, ballonokat függeszt ki, mindenki tanulja a dalokat és a táncokat, mindenki a legszebb ünneplőjét veszi fel – ám nem az iskolában vagy a város főterén ünnepel, hanem otthonában.

Sőt, a külföldi gyerekek is otthonukból küldik el gratuláló üzeneteiket, mert aki egyszer járt ezen az ünnepen Törökországban, az soha nem felejti az élményt.

Az ünnepnapon az országban egyszerre, előre kihirdetett időpontban fogják a himnuszt is elénekelni a kapuk előtt, az erkélyeken.

Az iskolások megkapták tanáraiktól a biztató leveleket vagy videókat, és minden gyermek hozzáfogott, hogy feldíszítse saját szobáját. Így tesznek abban a videóban is, melyet az oktatási minisztérium készített, s tett közzé az ünnepi hét első napján.

A videóban ismerhettük meg az új dalt, melyet a 100. év indulójának neveztek ki. A zenészek és gyermekek otthonukban vették fel az előkészületeket, azokat szerkesztették össze egy közös filmbe.

A dal zeneszerzője a Gazi Egyetem zenekarának karmestere Doç. Dr. Mehmet Efe, a szöveget Şermin Yaşar és Mehmet Efe írta, a videót készítette Serkan Sönmez. A hangfelvételben résztvevő zenekarok és kórusok: Gazi Egyetem, Hacettepe Állami Konzervatórium, Prof. Dr. Mehmet Sağlam Iskola, Ulubatlı Hasan Iskola.

forrás: Folkdanc Facebook oldala

Magyar gyermekek is üdvözletüket küldték a 100. évfordulóra, természetesen ők is otthonaikból. A Folkdanc nevű Facebook oldalon sorban tették közzé a kis táncoslábú, magyar gyerekek videóit. Mahovics Tamás előadását és Branda Milán és Branda Henrik táncát is láthatjuk.

Az új dalra vonatkozó információk forrása: aa.com.tr – a képek a videó részletei

Erdem Éva – Türkinfo