Egészségvédő alapanyagok Bár tájegységenként más és más ételféleségek, főzési szokások terjedtek el, az egész térségre jellemző a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A növények közül örök favorit a török paradicsom (padlizsán), amelyet számtalan formában, többek között darált hússal, paradicsommal és hagymával töltve fogyasztanak.
Törökország ízei
Joghurtos sárgarépa
Paradicsomos piláf (domatesli pilav)
Tejberizs – törökösen (Fırında sütlaç)
Rizses csirke (Pirinçli piliç)
1 kb 1 kilós csirke feldarabolva 2 pohár rizs 2 evőkanál vaj 2 evőkanál fenyőmag 2 evőkanál kuş üzümü (szárított bodzabogyó, ha nincs, az apró szemű mazsola is megteszi) 1 finomra vágott vöröshagyma 1 kis evőkanál só 1 hámozott, apróra vágott paradicsom 1 kockára vágott csirkemáj 4 pohár húsleves (kockából)
Olívaolajos póréhagyma rizzsel (Zeytinyağlı pırasa)
Spenót hús nélkül – (zeytinyağlı ıspanak)
Az oroszlán betegsége
Egy napon megbetegedett az erdők királya, az oroszlán. Az összes állat elment hozzá látogatóba. Hajbókolva üdvözölték:
– Padisah, légy egészséges! Hogy érzed magad?