A szakma tudományos műhelymunkájának ezúttal is a Dobó István Vármúzeum adott otthont. A múzeumok feladatai közé tartozik a tudományos műhelymunka megszervezése is – fogalmazott Szalayné Király Júlia, a Dobó István Vármúzeum tudományos titkára az idei Végvár-konferencia megnyitóján.
AZ ÖNÁLLÓ ERDÉLYI FEJEDELEMSÉG VÉGNAPJAI
Teleki még Kara Musztafa kudarccal végződött hadjárata előtt I. Lipóthoz küldötte Vajda Lászlót azzal az üzenettel, hogy Apafi hajlandó bizonyos feltételek mellett urának ismerni el. A helyzet bonyolultabbá lévén, híven ahhoz az általa követett elvhez: egyszerre két vasat tarts a tűzben – Kolozsvári Istvánt a protestáns fejedelmekhez küldötte, hogy biztosítsa azok támogatását.
Uruk saját népét is lemészárolta
A szíriai Hamoukar városát a Dél-Törökországból származó réz kereskedelmének kisajátítása miatt a földig romboló Uruk saját kolóniáját is elpusztította, ezzel pedig a történelem első „testvérgyilkosságát” hajtotta végre 5500 évvel ezelőtt.
Egy Budán zsákmányolt óra 1686
1975 májusában egy frankfurti árverésen érdekes régi óra keltett feltűnést. Ezüstből készült, alakja tojásdad, külsejét vésett díszítés ékesíti. A számlap díszesen vésett ovális ezüstlap, amelyen egymás fölött két mutató helyezkedik el.
Török csirkepörkölt mogyoróhagymával
40 dkg csirkemell filé, 2 db kaliforniai paprika piros és sárga kockára vágra, 15 db mogyoróhagyma, 1 db sárgarépa (apró kockákra vágva), 1 db paradicsom apróra vágva, 2 db burgonya, meghámozva, felkockázva, 2 ek. vaj vagy margarin, 1/2 ek. paradicsompüré, só, bors, chillipaprika (aki szereti), 1 pohár forró víz, 1 ek. tejszín
Szeráj után szabadon: török bableves
Nagy kedvencem a paradicsomos-paprikás bableves. A Szerájból a titkos recept nincs meg, viszont a levesemnek éppen olyan az íze! Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv 1 kaliforniai paprika (piros) 1 teáskanál csípős Piros Arany 1 teáskanál pirospaprika 2 doboz konzerv fehér bab fél evőkanál liszt olaj só
Házi csípőske – Ev acukası
Pacalbecsinált csicseriborsóval (Iskembe)
Ez a fogás sokféleképp variálható. A pacal helyett tehetünk bele báránylábat, nyelvet vagy fejhúst. Elkészítési idő: 2 óra 40 perc, valamint a csicseriborsó áztatási ideje. Hozzávalók: 1/2 kg pacal 20 dkg csicseriborsó 10-15 db szemes bors 1 babérlevél 1 citrom leve és héja 4 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 4 evőkanál olívaolaj 1 csokor borsmentalevél (vagy mokkáskanál szárított borsmenta), só
Karnıyarık (töltött sült padlizsán)
Hozzávalók: 4 db közepes padlizsán, 1/2 kg darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 db lédús paradicsom, 1 db hosszú zöld paprika, 2-3 db hosszú csípős paprika, 3 ek. paradicsompüré, 4 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyem, só, bors, őrölt kömény, egy kevés őrölt jamaicai szegfűbors (allspice – elhagyható).