Küszöbön az F1-es Török Nagydíj visszatérése

Kép forrása: www.pikrepo.com

Minden a tervek szerint halad ahhoz, hogy Törökország 2026-tól újra Forma-1-es versenynek adjon otthont.

Ahogyan arról korábban az F1Világ.hu is beszámolt, Törökország gőzerővel dolgozik azon, hogy újra királykategóriás versenyt rendezzen, az Istanbul Park Circuit képviselői pedig még kora tavasszal ültek össze a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökével, Mohammed Ben Sulayemmel, hogy egyeztessenek a kérdésben.

Mindez azt követően, hogy az isztambuli versenypálya eddigi bérlőjének szerződése lejárt, nemrég pedig új pályázatot írt ki az alapítványi főigazgatóság. Ebben 117 millió dolláros bérleti díjat határoztak meg a futamidő teljes hosszára, emellett pedig az új tulajdonosoknak azt is garantálniuk kell, hogy 2026-tól újra Forma-1-es versenyt rendeznek majd.

A tendert végül a Pirelli török leányvállalata, a Pirelli Otomobil Lastikleri AS nyerte meg, a hírek szerint nem kevesebb mint 30 évig lesznek bérlői a török versenypályának. A török kulturális és turisztikai miniszter, Mehmet Nuri Ersoy pedig kedden elárulta, minden a tervek szerint halad ahhoz, hogy 2026-tól újra Forma-1-es versenyt rendezzenek a versenypályán.

„Az Isztambuli Formula 1 pálya kezelésére kiírt pályázatot április elején tartották, és sikeresen lezajlott” — mondta a kormány képviselője a török sajtónak. „Most áttértünk a második szakaszra. Az előző bérlőnek ki kell költöznie és át kell adnia a helyet annak a cégnek, amely megnyerte a pályázatot. Ebben az esetben az Isztambulban 2026-tól megrendezendő nagydíj megállapodásának megkötése gyorsan halad majd.”

A Milliyet című lap értesülései szerint egy hónapon belül be is jelenthetik majd a Forma-1 vezetőségével kötött megállapodást. Isztambulban 2005 és 2011 között rendeztek állandó jelleggel Forma-1-es versenyt, a koronavírus-járvány idején azonban a száguldó cirkusz mezőnye 2020-ban és 2021-ben is visszatért Törökországba.

Forrás: f1vilag.hu