Kurd–török származású lehet Hollandia következő miniszterelnöke?

Kép forrása: twitter

Ha a novemberi választásokból győztesen kerülne ki, Dilan Yesilgoz-Zegerius lenne az első női és egyben első bevándorló-hátterű miniszterelnöke Hollandiának. A kurd–török származású politikus programjának egyik kiemelt pontja, hogy fellépne az illegális migráció ellen.

Yesilgoz-Zegerius szülei még gyermekkorában kértek és kaptak menedékjogot Hollandiában.

Ha ma menekültként érkeztem volna Hollandiába, akkor annak a nyolcéves kislánynak semmiképpen sem lett volna ugyanolyan lehetősége arra, hogy miniszterelnök legyen, mint nekem – mondta a túlzsúfolt menekültügyi rendszerre hivatkozva.

A Törökországban született Yesilgoz-Zegerius Mark Rutte korábbi holland kormányfő utódjaként vette át a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) vezetését. A Bloombergnek adott friss interjúban a 46 éves miniszterelnök-aspiráns azt mondta, hogy a nemzet menekültpolitikájának nincs értelme.

Egy kis országban, amelynek lakosai között ma már több mint 2,6 millió külföldön született ember él, a menekültügyi rendszernek a valódi menekülteket kellene előnyben részesítenie a gazdasági migránsokkal szemben – mondta, ezzel azt is jelezve, hogy a november 22-re tervezett választások után kész együttműködni a jobboldali partnerekkel. Bár az általa vezetett VVD a parlament legnagyobb tömbje, a párt az év során a második helyre csúszott vissza a közvélemény-kutatásokban. A legutóbbi felmérések szerint a többséghez szükséges 76 mandátumnak csak egyharmadát szerezné meg, ha ma tartanák a választásokat.

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu