Kurban Bayramı vagyis az Áldozati ünnep

forrás: pixabay.com

A Kurban Bayramı (Áldozati ünnep) fontos vallási ünnep az iszlám világban. Ekkor van a híres mekkai zarándoklat, a Hadzs is. Az Áldozati ünnep mindig a Ramadán végét követő 70. napon kezdődik. Mivel a muzulmánok nem a mi Gergely naptárunk szerint tartják ünnepeiket, így az időpont minden évben változik.

Mi is az Áldozati ünnep?

Annak az emlékére tartják, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát, Izmaelt Allahnak. Ez a történet a keresztények szent könyvében, a Bibliában, az Ószövetségben is megtalálható, ahol az angyalok az utolsó pillanatban megakadályozzák, hogy Ábrahám feláldozza fiát, Izsákot.

Az ünnep a jótékonyságról és a közösségről szól. Ezekben a napokban a családok, főleg a fiatalok felkerekednek (ugyanúgy, mint a Ramazan Bayramı idején), hogy meglátogassák idősebb, távoli rokonaikat, barátaikat. A török hagyományoknak megfelelően a találkozás alkalmával a fiatalabbak kezet csókolnak az idősebbeknek a tisztelet jeleként. A fiatal először megcsókolja az idősebb kézfejét, majd saját homlokához érinti. Mindez azt jelenti, hogy az idős szimbolikus értelemben „felette áll”. A szülők új ruhát vásárolnak maguknak és a gyerekeknek is, a régi ruhákat pedig a szegényeknek adják. Általában a gyerekek ezeket az új ruhadarabokat viselik a fesztivál ideje alatt. Az ünnep első napjának reggelén mindenki elmegy a mecsetbe imádkozni, még az is, aki máskor nem szokott.

Egy minimum 1 éves kecskét vagy bárányt vágnak le, hogy feláldozzák. Nem is olyan régen még a hentes vagy a családfő mutatta be az áldozatot az utcán vagy a kertben, de a jelenlegi törvények ezt tiltják. Napjainkban különleges mozgó vágóhíd járja a várost. Képzett hentes öli le az állatot, megtisztítja és a csomagolt húst adja át a családoknak. A muszlim hagyományoknak megfelelően a levágott állat húsának 1/3-át használja fel a család, 1/3-ad részét szétosztják a szegények között, a maradék 1/3-ad részt pedig a szomszédok és a rokonok kapják meg.

Ha valaki erre az időszakra tervezi utazását Törökországba, annyit mindenképpen tudnia kell, hogy az ünnep első és utolsó napján nagyon nehéz közlekedni a túlzsúfolt utakon. Érdemes előre szállást foglalni, mert a helyiek is előszeretettel látogatják a tengerparti szállodákat (ha az ünnep nem télen van). Készpénz mindenkinél legyen, mert a bankok zárva tartanak. A múzeumok, turista látványosságok, boltok és bazárok általában az ünnep második napján már kinyitnak, de érdemes ezekről előre tájékozódni. A közlekedési eszközök az ünnep alatt is menetrendszerint járnak, de sokkal zsúfoltabbak, mint általában.

Mindenkinek szép ünnepet! İyi bayramlar!

Forrás: wittistanbul.com, mymerhaba.com, turkeytravelplanner.com

Kollár Kata – Türkinfo