Különleges tárlat nyílt Ibrahim Müteferrika kiadványaiból

Szeptember elején A nyomda előszava – Ibrahim, a nyomdász címmel az ankarai Nemzeti Könyvtárban nyílt kiállítás. Ritkaságokat, különlegességeket tekinthetnek meg az érdeklődők, és megismerkedhetnek İbrahim Müteferrika  életével.

A kiállított tárgyak azon a nyomdagépen készültek, amelyet a magyar származású nyomdász használt. Most egy helyre gyűjtötték össze – az egyébként Törökország más könyvtáraiban tárolt – kiadványokat és könyveket. Ráadásul az oszmán időkből származó dokumentumok is láthatók, mint például a nyomda alapító okirata. Megtekinthetők továbbá az İbrahim Müteferrika halála után nyomtatott, ám az általa épített és használt nyomdagépen készült kiadványok is.

A kiállítást Recep Tayyip Erdoğan – köztársági elnök – felesége, Emine Erdoğan nyitotta meg. Beszédet tartott Ayhan Tuğlu, a könyvtárak igazgatóságának vezetője is, aki bemutatásában kiemelte a nyomdász magyar származását. Elmesélte azt is, hogy Müteferrika összesen 17 könyvet készített 22 kötetben.

Mindezt együtt most először láthatja a közönség. İbrahim Müteferrika nagyon fontos személy az írásos emlékek történetével foglalkozók szemében, hiszen ő volt az első muszlim, aki az iszlám világban nyomdászként dolgozott.

Felirat: Ibrahim Müteferrika portréja, eredeti Paris 1742.
Kredit: Rijksmuseum
Forrás: lookandlearn.com

İbrahim Müteferrika muszlim vallású volt, ám az akkori Magyarországon, Kolozsváron született. Életének itthoni szakaszáról nincs túl sok megbízható információ. Azt sem tudjuk pontosan, hogyan került Törökországba. Az egyik változat szerint a református papnak készülő fiatalember tizennyolc éves korában egy portyázó török csapat fogságába esett, akik eladták az isztambuli rabszolgapiacon. A fogságban megtanult törökül, arabul és perzsául, muszlim hitre tért, így felszabadult. A vallással egy időben felvette az Ibrahim nevet. A másik változat szerint unitárius vallású lévén a kolozsvári templom és iskola bezárása (1689) után önként emigrált Törökországba.

II. Rákóczi Ferenc törökországi bujdosása alatt ő volt a fejedelem török tolmácsa és titkára 1718-tól egészen Rákóczi 1735-ben bekövetkezett haláláig.

Az első török nyomdát Müteferrika Konstantinápolyban nyitotta meg 1727-ben, melyre III. Ahmed szultán adott engedélyt.

A Török Nemzeti Könyvtár összegyűjtötte az Ibrahim Müteferrika által nyomtatott könyveket, műhelyében megjelent nyomtatványokat. Tizenhét török nyomtatványt tartanak nyilván kiadványaiból, ezek közül tizenhárom 1729–1735 között készült, a maradék négy pedig 1740–1742-ben. Az értékes gyűjtemény huszonhárom kötetből áll, a könyvek összpéldányszáma 12 000-re tehető.

Ha tehetik, látogassák meg a tárlatot, amit már csak a lenyűgöző könyvtárépület miatt is érdemes felkeresni. Az Ankarában található Elnöki Nemzeti Könyvtár egyszerre 5000 ember befogadására is képes.

A kiállítás információi részletesen ezen a linken találhatók.

Helyszín:

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi

Selçuklu Müze ve Sergi Salonu

A tárlat neve törökül: Matbaanın Ön Sözü “Basmacı İbrahim Efendi”

Cím: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, 06560, Beştepe, Yenimahalle/Ankara – Türkiye

Nyitva: 2021. szeptember 7 – december 30. minden nap 9:15-17:45

Forrás: sabah.com.tr, a nyomdászról szóló információk hu.wikipedia.org

Erdem Éva – Türkinfo