Külföldre utaznál a védettségi igazolvánnyal? Összegyűjtöttük, mire kell figyelned

Kép forrása: www.pikrepo.com

Egyre több országgal sikerül Magyarországnak megállapodást kötnie a magyar védettségi igazolvány elfogadásáról, azonban az igazolvány megléte sok esetben nem ad automatikus belépést az adott országba. Összegyűjtöttük, hogy országonként milyen egyéb előírások vannak. Jó hír a Horvátországba készülőknek, hogy nem kell angol nyelvre fordítani a magyar oltásigazolást a belépéshez.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint a kormány 203/2021. (IV. 29.) rendeletében foglalt felhatalmazás alapján a külpolitikáért felelős miniszter megkezdte a tárgyalásokat a védettségi igazolvány külföldön történő elfogadása érdekében.

A tárgyalások eredménye alapján az alábbi országokba lehet korlátozásmentesen beutazni az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal, kiegészítve a Konzuli Szolgálat oldalán elérhető friss információkkal:

Törökország

Május 10-ei hír, hogy a magyar külügyminiszter a törökökkel is kétoldali megállapodást kötött, ennek értelmében május 11-től mindkét ország elismeri az egymás által kiállított védettségi igazolványokat, a beadott oltástól függetlenül.

Azok a török és magyar állampolgárok, akik már kaptak oltást, karantén és tesztkötelezettség nélkül utazhatnak a két ország között – mondja Szijjártó.

A konzuli oldal szerint a török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

A regisztrációs kötelezettség azonban a védettségi igazolvánnyal utazókra is érvényes!

A Törökországba történő belépéskor formanyomtatványt kell kitölteni, melyen az alábbi adatok megadása kötelező:

személyes adatok;
utazási adatok (pl. közlekedési eszköz fajtája, járat száma, ülés száma, stb.);
törökországi szálláshely címe;
elérhetőségek;
esetleges tünetek.

A formanyomtatványon begyűjtött információkat a török hatóságok egy hónapig tárolják.

Március 15-től a Törökországba légi úton belépni kívánó utasoknak az ún. „Utasinformációs űrlap” formanyomtatványt a járat indulását megelőző 72 órával online kell kitölteni a https://register.health.gov.tr oldalon keresztül. Az utazók ily módon már becsekkoláskor rendelkeznek regisztrációval és az ezt igazoló elektronikus (HES) kóddal, aminek – elektronikus vagy papír alapú – meglétét a légitársaságok ellenőrzik.

Forrás és további információk: www.portfolio.hu