Kritikus hegesztésbe fogtak a törökországi atomerőmű építői

Kép forrása: www.pikrepo.com

A mostani hegesztés azért kulcsfontosságú, mert amíg az atomreaktort az atomerőmű szíveként szokás emlegetni, addig a főkeringtető vezeték az erőmű fő artériája.

A törökországi Akkuyu Atomerőmű 1-es blokkjának reaktorépületében megkezdődött a primer köri főkeringtető csővezeték hegesztése – írta a VG-nek küldött közleményében a kivitelező oroszországi Roszatom.

„Ez a hegesztés azért kulcsfontosságú szakasz az atomerőmű építése és szerelése során, mert amíg az atomreaktort az atomerőmű szíveként szokás emlegetni, addig a főkeringtető vezeték az erőmű fő artériája” – idézi a közlemény Anasztaszija Zotyejevát, az atomerőművet építő Akkuyu Nuclear részvénytársaság vezérigazgatóját. A primer kör főkeringtető vezetékében mintegy 160 bar nyomáson kering a hűtőközegként szolgáló víz, amelynek hőmérséklete a reaktorból való kilépéskor mintegy 330 Celsius-fok.

A rendkívüli nagy nyomás miatt 70 milliméter falvastagságú speciális csöveket alkalmaznak, így a hegesztése összetett és csúcstechnológiát képviselő művelet, amelyre a legszigorúbb követelmények vonatkoznak.

A hegesztés befejezése után ellenőrzik, hogy biztosított-e a csővezetékben a szabad áramlás, majd elvégzik a primer köri vezetékrendszer hegesztési és a szerelési munkálatai utáni tisztítását, ellenőrzik a berendezéseket, mielőtt megkezdődne a reaktor úgynevezett fizikai indítása, amely az üzemanyag berakásával veszi kezdetét.

Más is van a primer körben
A primer kör főkeringtető csővezetékének szerelése ezenfelül magában foglalja a hegesztési varratok magas hőmérsékleten történő hőkezelését is. Ezután a cső belső oldalán az illesztéseknél egy speciális élrátéthegesztést végeznek, amely biztosítja a csővezeték korrózióállóságát, növeli a hegesztett kötések tartósságát, és biztosítja a primer köri csővezeték minimum hatvanéves élettartamát a projektterv előírásának megfelelően. A létesítés során a szakembereknek 28 helyen kell hegesztett kötést kialakítani a vezetékrendszeren. Ennek során mintegy 260 tonnányi csövet és tartó acélszerkezetet kell összeszerelni, illetve hegeszteni, továbbá el kell végezni a hegesztett kötések minőség-ellenőrzését is.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu