Közös cél a kontinens békéje, biztonsága és jóléte

Kép forrása: ejkk.uni-nke.hu

Mehmet Kemal Bozay török külügyminiszter-helyettes hazája uniós csatlakozási folyamatáról beszélt május 13-án, a Ludovika Főépület Szent László Kápolnájában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és Törökország budapesti nagykövetsége szervezésében.

Gyurcsík Iván, az NKE regionális együttműködésért felelős rektori tanácsadója köszöntőjében kiemelte, a magyarok már a XIX. században rokonszenvvel fordultak a korabeli törökök felé. A két világháború közötti időszakban pedig számos magyar mérnök, tudós és állami tisztviselő járult hozzá Ankara fejlődéséhez. Az elmúlt évben megemlékezhettünk a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulójáról, idén pedig a török–magyar kulturális évadot ünnepelhetjük.

Deli Gergely, az NKE rektora arról szólt, egyetemünk a közigazgatás hazai tudásközpontjaként arra törekszik, hogy a hallgatók ne csak elméleti, hanem gyakorlati tudást is szerezzenek, azaz betekintést nyerhessenek a világ eseményeibe. Ezért is fontos az egyetem számára a nemzetközi partnerségek fejlesztése, amelynek része a Nagyköveti Fórum, de ugyanígy a Ludovika Scholars és Fellowship program, a Stipendium Hungaricum ösztöndíj, valamint az Erasmus és Erasmus+ mobilitási program is. A rektor hozzátette, az egyetem tucatnyi török egyetemmel és kutatóintézettel ápol kölcsönösen előnyös kapcsolatokat, így rendszeresen fogadhat professzorokat, kutatókat és diákokat Törökországból. E kétoldalú együttműködést érdemes tovább mélyíteni – zárta beszédét Deli Gergely.

A köszöntőket követően Mehmet Kemal Bozay, Törökország külügyminiszter-helyettese és EU-ügyekért felelős igazgatója Törökország uniós csatlakozási folyamata és az EU Tanácsának magyar elnöksége címmel adott elő. Mint fogalmazott, kontinensünk gyökeresen átalakult, korunk kihívásai pedig átnyúlnak a határokon, így a megoldásokat is csak közösen, a konnektivitás elve mentén tudjuk megtalálni. Törökország a NATO egyik legnagyobb haderővel rendelkező tagjaként védi Európa határait, és köti össze a kontinenst más földrészekkel, azaz szerves része Európának. Kiemelte, a törökök abban bíznak, hogy a magyar elnökség képes lesz úrrá lenni a kihívásokon, illetve azokat lehetőséggé tudja változtatni az EU bővítése érdekében. A korszellem azt jelzi, hogy lényeges fordulópontnál állunk. Európa néhány alkalommal már elvétette e ponton a lépést, de a törökök abban bíznak, hogy az EU bővítése kapcsán ezúttal nem követ el tévedést.

Folytatás

Forrás: ejkk.uni-nke.hu