„Kövezzék ki Törökország útját az EU-ba!” – követeli a török elnök

Kép forrása: www.publicdomainpictures.net

Recep Tayyip Erdogan összekötné a török EU-tagság és a svéd NATO-csatlakozás kérdését.

Törökország fontolóra venné Svédország NATO-csatlakozási kérelmének elfogadását, ha cserébe előrelépést érne el saját uniós csatlakozási kérelmében – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan elnök hétfőn, a katonai szövetség vilniusi csúcstalálkozója előtt – írta a Politico.

„Először is kövezzék ki az utat Törökország számára az Európai Unióban, aztán pedig mi is kikövezzük az utat Svédország számára, ahogyan Finnország számára is tettük” – fogalmazott a török elnök hétfőn az isztambuli Atatürk repülőtéren mondott beszédében, mielőtt a NATO-csúcstalálkozóra indult volna. Erdogan azt is hozzátette, a csúcstalálkozót arra fogja felhasználni, hogy felhívja Törökországgal szemben szankciókat bevezető NATO-országokat, hogy „javítsák ki a hibájukat”. Azt is elmondta a török elnök, hogy szerinte a háború lezárása „megkönnyítené” Ukrajna NATO-csatlakozását is.

Joe Biden amerikai elnökkel vasárnap este folytatott kétoldalú telefonbeszélgetésében üzent az EU-tagállamoknak, hogy „világos és határozott üzenetet” küldjenek Törökország EU-csatlakozásának támogatására.

Törökország 1999-ben kapta meg az uniós tagjelölti státuszt, de azóta az előrelépés megrekedt, mivel Brüsszel szerint Ankara az elmúlt években késlekedett az igazságszolgáltatás és az elnöki hivatal hatáskörének kulcsfontosságú reformjaival.

Forrás: mandiner.hu