Korrupció, brutális drágulás és egy nagy átverés is kellett Európa legújabb focibotrányához

Kép forrása: www.pxfuel.com

Bírót üt ki meccs után egy klub elnöke, játékosok vernek szurkolókat a pályán, az ország egyik legnagyobb csapata a másodosztályba vonulással fenyegetőzik, majd másfél perc után lefújják a Szuperkupát – és ez csak a jéghegy csúcsa annak, ami a török fociban történik. Ez van, ha túl sok pénzt öntenek a fociba, a gazdaság összeomlik, a korrupció viszont virul.

Nem mindennapi botrányba fulladt a török Szuperkupa vasárnap este. A bajnok Galatasaray és a kupagyőztes Fenerbahce meccse alapesetben a török foci legnagyobb rangadója volna, most viszont szó nem volt ilyesmiről: a Fenerbahce csak az U19-es csapatával állt ki, 50 másodperc alatt kapott egy gólt, és amikor felálltak a középkezdéshez, már nem is ment tovább a meccs, a fiatal játékosok levonultak a pályáról, a Galatasaray pedig átvette a kupát, majd hogy a szurkolók mégse maradjanak foci nélkül, lejátszottak egy edzőmeccset a saját tartalékcsapatuk ellen.

És ez csak a sokadik a török foci botrányai közül – az elmúlt fél évben ez már legalább a negyedik olyan ügy volt ott, amibe máshol vagy a szövetség, vagy egy klub teljes vezetése belebukott volna. Pedig évtizedekig élt az a kép, hogy bár nem Törökország a világ leggazdagabb helye, de a minőségi sportra mindig lesz pénz. A válogatott 2002-es világbajnoki harmadik helye után klubszinten a legnagyobb sikert a Fenerbahce 2008-as és a Galatasaray 2013-as Bajnokok Ligája-negyeddöntője jelentette, szóval nemcsak kelet-európai szinten számított erősnek az ottani foci, hanem a kontinens abszolút elitjéhez is közel járt. Ehhez képest most már csak a botrányokról szól minden.

Például ezt a Szuperkupa-meccset eredetileg nem is Törökországban játszották volna, hanem Szaúd-Arábiában. A szaúdi sportswashing félelmetes szinten működik, ennek egy része az, hogy a spanyol, az olasz és a török Szuperkupát is ott akarták megrendezni. A spanyol és az olasz meccs sem telt el balhés felvezetés nélkül, de a törököknek végképp nem tudták megmagyarázni, hogy a gigantikus szaúdi pénzeken – tíz év Szuperkupa-meccseiért 100 millió euró – kívül mi indokolja azt, hogy épp a köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóján viszik el a meccset a köztársasági hagyományokkal és egyáltalán Törökországgal hagyományosan nem túl barátságos Rijádba a Szuperkupát. A szaúdi hatóságok nem engedték azt sem, hogy a köztársaságot megalapító Kemal Atatürk fényképe megjelenjen, sem tőle egy idézet, amikor pedig megtagadták, hogy a török himnuszt lejátsszák, a két csapat úgy döntött, nem lépnek pályára.

Folytatás

Forrás: hvg.hu