Kıymalı bezelye (Darált húsos zöldborsó) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

500 g darált hús
1 közepes fej vöröshagyma
2 db paradicsom
1 szál sárgarépa
2 db nagyobb burgonya
500 g zöldborsó (friss, vagy fagyasztott)
3 gerezd fokhagyma
1 ek paprikakrém (biber salçası)
2 ek étolaj
½ csokor kapor
Só, bors, őrölt pirospaprika, őrölt római kömény, kakukkfű

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A paradicsom héját lehúzzuk (nem feltétlenül szükséges), felkockázzuk. A sárgarépát és a burgonyát meghámozzuk, szintén kockákra vágjuk. A kaprot finomra aprítjuk.

Az olajat felmelegítjük egy lábasban, rátesszük a darált húst, kifehéredésig pirítjuk. Amikor a leve már majdnem elpárolgott, hozzáadjuk a vöröshagymát. Együtt pirítjuk, míg a hagyma üvegessé válik. Ekkor rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd amint érződik az illata, meghintjük pirospaprikával, beletesszük a paprikakrémet, a felkockázott paradicsomot, sózzuk, fűszerezzük. Szükség szerint időnként kevés vizet aláöntve, rövid lével pároljuk kb. 5 percig. Ekkor hozzáadjuk a sárgarépát.

Amikor a sárgarépa félig megpuhult, beletesszük a zöldborsót és a burgonyát is. Szükség szerint utána sózhatjuk, fűszerezhetjük. Aláöntünk egy pohár (2 dl) vizet, majd addig főzzük, míg minden meg nem puhul az ételben. Tálalás előtt hintsük meg a finomra aprított kaporral.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo