Kiugróan megnőtt a menedékkérők száma az unióban – egyre több kolumbiai, török és grúz menekült érkezik

Kép forrása: www.pikrepo.com

Az ukránokat nem számítva is rekordokat döntöget az Európai Unió területén beadott menedékkérelmek száma 2022-ben – ez derül ki a hivatalos statisztikákból. Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal a 24.hu megkeresésére közölte: Magyarországon 2022 júniusáig mindössze 30-an kértek hagyományos formában menedéket, ám ez nem fedi a teljes valóságot.

Kiugróan megnőtt 2022 első felében a menedékkérők száma az Európai Unióban, ám a jelenség nem kizárólag az ukrajnai háborúval magyarázható, hanem például a koronavírus-járvány miatt bevezetett határkorlátozások feloldásával is – derül ki az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EUAA) honlapján közzétett friss statisztikából.

A menekültügyi trendvizsgálat összefoglalójában azt írják, idén márciusban és júniusban is 2016 óta nem tapasztalt számban regisztráltak menedékkérelmeket az EU 27 tagországában, valamint Norvégiában és Svájcban. 2022 első hat hónapjában több mint 406 ezren adták be kérelmüket, ami 68 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

A menedékkérők között az Ukrajnából érkezők többségét nem is tartják számon, hiszen a háború kirobbanását követően az EU átmeneti védelem bevezetéséről döntött, vagyis azt az ukrán állampolgárok automatikusan megkapják.

Szintén feltűnő, hogy júniusban afgánok és szírek adták be a legtöbb menedékkérelmet, a sorban szorosan követik őket olyan országok állampolgárai, akik gyalogúton csak nehezen vagy egyáltalán nem tudnak eljutni Európába. Márpedig venezuelai, kolumbiai, pakisztáni és grúz menekültek is rekordszámban jelentek meg az unió területén.

Tízszer annyi az ukrán menekült, mint a többi nemzetiség összeadva
Sosem látott menekültáradattal nézett szembe Európa 2022 januárja és júniusa között, erre a megállapításra jutott az adatelemzést követően az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal.

Folytatás

Forrás: 24.hu