Kiszivárgott: három ország is lekerülhet az EU feketelistájáról, Törökország a szürke listán marad

Kép forrása: www.pikrepo.com

Azok az országok, amelyek szerepelnek az EU feketelistáján, szigorúbb ellenőrzés alá esnek a tranzakciók vizsgálatakor. A Reuters értesülése szerint egy ország sem kerül fel újonnan a feketelistára, Törökország pedig a szürke listán marad.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei levehetik a Seychelle-szigeteket, Dominikát és Anguillát az adózáési feketelistáról jövő héten, Panama viszont nem tudta teljesíteni az erre vonatkozó követelményeket – írja a Reuters egy birtokába jutott belső dokumentumra hivatkozva.

A listát 2017-ben hozta létre az EU, hogy ezzel lépgjen fel a széleskörű adóelkerülő gyakorlat ellen. A listát rendszeresen felülvizsgálták, és a reformok fényében levették róla az egyes országokat, de ugyanígy fel is lehetett rá kerülni.

Az EU adóügyi szakértői azért javasolják a fenti országokat a listáról való levételre, mert elkötelezettnek mutatkoznak az OECD nemzetközi adóelkerülési szabályokat rögzítő elveihez – áll a dokumentumban.

A három ország egyúttal az EU szürkelistájára kerülhet, amelyen olyan államok szerepelnek, amelyek mutatnak elkötelezettséget az adóreformok iránt, és folyamatban van az adórendszerük kiigazítása.

A döntést még az október 5-i Tanács-ülésnek még jóvá kell hagynia. Általában az adóügyi szakjavaslatokat a miniszterek elfogadják, de most az egyik állam felülvizsgálatával szemben az egyik EU-s tagállam kifogásokat emelt. A dokumentum további részleteket erről nem tartalmaz.

Panama is kérte az EU-t, hogy vegyék le a feketelistáról, de a Reuters birtokába jutott dokumentum szerint az ország nem mutat elkötelezettséget az adóügyi hiányosságai kijavítására.

Ha elfogadják a javaslatot, kilenc terület maradhat a feketelistán: Amerikai Szamoa, Fiji, Guam, Palau, Panama, Trinidad és Tobago, Vanuatu és az Amerikai Virgin-szigetek.

Forrás: www.portfolio.hu