Kincseket tartalmazó archívum nyílt meg a nyilvánosság előtt

A török kulturális és turisztikai minisztérium filmintézete pár napja nyitotta meg archívumát Film Mirasım (Filmörökségem) címen.

Az archívum a magyar olvasóknak is számtalan érdekességet ígér. Megnézhetjük például a Törökország–Magyarország focimeccset, melyet 1956. február 19-én játszottak.

Történelmi jelentőségű hivatalos látogatásokról is láthatunk filmhíradós részleteket. Ilyen például İsmet İnönü török köztársasági elnök és Tevfik Rüştü Aras külügyminiszter hivatalos, 1931-es budapesti látogatása. A némafilmben felbukkan a Hősök tere és sok más helyszín.

Úti filmet is nézhetünk: egy remek, törökországi turisztikai célpontokat bemutató angol nyelvű filmecskét láthatunk (Holiday in Turkey), melynek segítségével 29 perces utazást tehetünk nemcsak Isztambulba (Istanbul The Magic City), Izmirbe, Antalyába, Kappadókiába és Vanba, hanem a múltba is.

Az érdeklődők az Oszmán Birodalom utolsó éveit és a köztársaság első éveit is kutathatják, ugyanis 1895-től egészen 1960-ig válogathatunk az archívum anyagából.

Kép forrása és az oldal elérhetősége: filmmirasim.ktb.gov.tr

Erdem Éva – Türkinfo