Kilenc pontban Törökország: Múzeumajánló október 29. alkalmából: az Atatürk-múzeumok 9+1

Magyar igazságból három van, miként jókívánságból is, ha kifogjuk az aranyhalat. A cigányzenekar száz tagot számlál, hét mérföldes csizmával indulunk neki a nagyvilágnak, és a sárkánynak is illik mind a hét fejét levágni. A kilences pedig Törökország száma, legalábbis a Türkinfónál.

Sorozatunkban azt vesszük sorra, mi a 9 jó, ismert, ízletes, hazahozni-, hallgatni- vagy kóstolnivaló, sínen gördülő vagy fülbemászó… Összeállításunkban nem az objektivitás, hanem kimondottan az egyéni ízlés vezérelt bennünket. Legyen szó utazásról, irodalomról, gasztronómiáról vagy lakberendezésről, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Törökországról – 9 pontban.

Mivel október 29-e munkaszüneti nap, a legméltóbban úgy emlékezhetünk 1923. október 29-re és a köztársaság ünnepére, hogy valamelyik Atatürk-emlékhelyet vagy múzeumot látogatjuk meg.

1Atatürk Múzeum, Izmir

Az épület 1875–80 között egy szőnyegkereskedő házaként épült. 1922-ben a család elhagyta, és az államkincstár kezelésébe került, így a hadsereg parancsnoki épületként hasznosította. Atatürk 1930–1934 között minden esetben itt szállt meg, ha Izmirben járt. A látogatók számára 1941-ben nyitották meg múzeumként.

Ingyenesen látogatható, így bárkinek lehetősége lehet arra, hogy Atatürk személyes tárgyait közvetlen közelről lássa. A házban virtuális sétát is tehetnek.

2Atatürk-ház, Bursa

Forrás: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü – Facebook oldal

Bursában a Çekirge sugárúton található az a kétemeletes villa, mely a városba látogatók egyik legfontosabb célpontja. Az épület nem csak azért érdekes, mert Atatürkre emlékezhetünk itt, hanem a 19. századi francia építészet kiváló példája is. 1923-ban, mikor második alkalommal a városba látogatott Atatürk, az önkormányzat neki ajándékozta az épületet, és ezt követően mindig ott szállt meg. 1973 óta működik múzeumként.

3Dolmabahçe palota, Isztambul

Kétség nem fér hozzá, hogy ez az egyik legfontosabb látnivaló Isztambulban. A palota 1843 és 1855 között Abdülmecid szultán megbízásából épült. 1938. november 10-én itt hunyt el Atatürk, emiatt különleges jelentőséggel bír. Hálószobája, dolgozószobája eredeti berendezésével tekinthető meg. (A filmben 7:48-tól tekinthető meg Atatürk lakrészének bemutatása.)

4Gazi Múzeum, Samsun

Forrás: wikimedia / Cobija

1902-ben épült, és hotelként üzemelt Mıntıka Palas néven. Ide látogatott elsőként Atatürk 1919. május 19-én, amikor Samsunba érkezett. Második látogatásakor a város neki ajándékozta, így ott szállt meg minden későbbi ott-tartózkodása alkalmával. 1998. november 8-án nyílt meg múzeumként. A házban virtuális túrát is tehetnek.

5Atatürk-ház, Alanya

Forrás: IHeartAlanya Facebook oldal

1935-ben a városba látogató Mustafa Kemal ebben a háromemeletes épületben pihent meg. A 19. századi klasszikus stílusú alanyai épületek egy fontos példája. Korábbi tulajdonosa a kulturális minisztériumnak ajándékozta, így nyílhatott meg múzeumként 1987-ben. Atatürk személyes tárgyai, fényképei, Alanya városának írt távirata és egyéb dokumentumok láthatók itt.

6Atatürk-villa, Trabzon

1890-ig húzódott el építése, a tulajdonosa, Konstantin Kabayanidis nyaralóként használta. Az épület különleges tervezése és kivitelezése, illetve a körülötte lévő fenyőerdő teszi figyelemre méltóvá. Atatürk 1924-ben Trabzonba tett látogatásakor nagyon megkedvelte. Személyes tárgyai, fényképek és a városban tartott beszédének szövege is megtekinthető a múzeumban.

7Atatürk-ház, Adana


Atatürk és felesége 1923. március 15-én szállt itt meg. Az 1981-ben megnyitott múzeumban könyvtárat, dolgozószobát, segédtiszti szobát rendeztek be, illetve korabeli viseletbe öltöztetett bábuk is láthatók. Minden évben a látogatás évfordulóján a város ünnepséget rendez a múzeumban.

8Atatürk-ház, Konya

Ebben az 1912-ben épített villában Atatürk 12 alkalommal is megszállt. Első alkalommal 1920-ban a feleségével, Latife asszonnyal együtt. Nem csak Konya lakói, hanem az egész török nép számára jelentős épület, mely 1964-ben nyitotta meg kapuit múzeumként. Láthatók itt dokumentumok a konyai látogatásokról: jegyzetek, személyes tárgyak, fotók.

9Atatürk-ház, Mersin

1897-ben épült a ház, mely Mersin Atatürk sugárútján található. Eredetileg egy mersini gazdag kereskedő lányának és férjének, az akkori német konzulnak épült házasságkötésükkor. Sokszor cserélt gazdát 1992-ig, mikor múzeumként megnyílt. Atatürk 1925-ben feleségével, Latife asszonnyal együtt töltött ebben a házban 11 napot. Az Anıtkabir gyűjteményéből került ide 22 személyes tárgy, fotók és különböző dokumentumok.

10Atatürk-ház, Kırklareli

Az egyik legújabb Atatürk múzeum épült meg Kırklareli jótékony polgárainak támogatásával. Másfél év alatt készült el, és 2018. január 17-én nyitották meg a látogatók előtt. A múzeum a városi kulturális élet fontos központjává vált. Az épület mintájául az elnök szülőháza szolgált, berendezését is nagy odafigyeléssel gyűjtötték össze. A háromemeletes épületben fogadótermeket, hálószobákat, dolgozószobát és konyhát rendeztek be. Élethű viaszfigura készült nemcsak az elnök, hanem édesanyja és édesapja bemutatására is.

Fordította: Erdem Éva – Türkinfo
Forrás: http://www.hurriyet.com.tr/