İlber Ortaylı: Gázi Musztafa Kemál Atatürk

Kép forrása: napkut.hu

A 20. század egyik legnagyobb formátumú politikusa, Musztafa Kemál Atatürk életéről hazájában könyvtárnyi mű látott napvilágot; életművének feltétlen elismerése mellett alakja a mai napig magas hőfokon izzó, szenvedélyes viták kereszttüzében áll. A modern Törökország megszületésében Atatürk szerepe és jelentősége elvitathatatlan; számos általa elindított folyamat és reform hatása napjainkig ível.

Törökországban az egyik legolvasottabb szerzőnek számító İlber Ortaylı politológus-történész, az isztambuli Galatasaray Egyetem professzora az Atatürk életét feldolgozó művében bevallottan egy megrázó, az első világégést létrehozó korszak panorámáját kívánta felvázolni; a törökök atyjának életútját végigkísérő biográfiájában olvasmányos, esszéisztikus stílusban elemzi és bírálja a török történelem legfontosabb eseményeit és meghatározó alakjait az első világháborútól Atatürk haláláig bezárólag.

A kötet magyar nyelvű kiadása kétségkívül hiánypótló mű; Atatürk életéről az első átfogó, magyar nyelvű történeti művet tartja kezében az olvasó. Ortaylı műve tanúságtétel egy apokaliptikus korban élt zseniális katonáról és politikusról, aki – az első világháborúban legyőzött és súlyosan megcsonkított országok vezetői közül vitathatatlanul egyedülálló módon – visszahódította a török nemzet számára a hazáját, majd az egykori Oszmán Birodalom romjain seregnyi radikális, tűzzel-vassal keresztülvitt reform által mindössze néhány év leforgása alatt megalkotta fő művét: a szekuláris, modern Török Köztársaságot.

Megjelenés éve 2023
ISBN-szám 978 615 6555 15 1
Terjedelem 512 oldal
Fordította Pál Laura
Köszönet A kötet megjelentetésében partnerünk volt
a Külgazdasági és Külügyminisztérium
és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány

Forrás: napkut.hu