Kik azok a yörükök?

yorukA tevebirkózó fesztiválról szóló bejegyzésemben emlegettem már a yörüköket, ezt a hajdan nomád életmódot folytató népcsoportot. Miért fontos ez számomra? Az itteni családom yörük származású és meg kell hagyni, különleges kultúrával rendelkeznek.

Fethiyében és környékén, a Toros-hegység lábainál nagyon sok yörük él, akik még a közelmúltban is nomád állattartással foglalkoztak. A vándorló életmódot követően a Toros-hegység mentén telepedtek le, Fethiye, Antalya és Adana környékén ma is nagy számban megtalálhatóak. A yörükök állattartó népként minden év tavaszán felköltöztek a hegyekbe – ahogy ők hívják yayla-ra -, ahová felhajtották az állataikat is. A nyár elteltével, késő ősszel újra lehúzódtak, hogy közelebb kerüljenek a tengerhez és az állataikkal együtt kellemesebb klímában vészeljék át a telet. Ez a költözködés a régebbi időkben óriási eseménynek számított és karneváli hangulatban vonultak egyik helyről a másikra.

A kétlakiság a mai napig létező fogalom a yörükök körében, bár már nem annyian foglalkoznak állattartással, és csak elvétve találni olyanokat, akik a hagyományaikat követve, nomád körülmények között élnek. A tradícióikat megőrizve sokuk rendelkezik egy nyári lakkal valamelyik hegyi falucskában, míg télen Fethiyében, Antalyában, Adanában vagy annak környékén tartózkodnak.

Részletek>>>

2012-03-31
TéDé