Kayseri mantısı (Török töltött tészta) – Szegedi Ági

Hozzávalók:Kayseri mantisi

A tésztához:

½ kg liszt
3 db tojás
1,5 dl víz (kb.)
1 tk só

A töltelékhez:

½ kg darált hús (marha, borjú, vagy bárány – lehet vegyesen is)
Vaj v. olaj
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1-2 ek paradicsompüré
Só, bors, őrölt piros paprika, fűszerek ízlés szerint (én használtam köményt, kakukkfüvet, rozmaringot)
Petrezselyem

A paradicsomszószhoz:

1 nagyobb doboz paradicsompüré
kb. 1,5 l víz
só, bors, cukor ízlés szerint (én tettem hozzá fokhagymát is)

Tetejére:

1 nagy pohár natúr joghurt
Só (mehet bele fokhagyma is, de ha már van a paradicsomszószban, szükségtelen)
1 cs (10dkg) vaj
2 csapott tk őrölt piros paprika (lehet csípős is annak, aki szereti)

A lisztet összekeverjük a sóval, közepébe mélyedést készítünk, ebbe ütjük a tojásokat. A vizet fokozatosan adagolva hozzá közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle. Legalább fél órára hűtőbe tesszük pihenni.

A darált húst a felforrósított vajon vagy olajon kissé lepirítjuk, ehhez adjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Beletesszük a paradicsompürét, paprikát, sózzuk, fűszerezzük. Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük. Amikor a hús megpuhult, kihűtjük.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, amilyen vékonyra tudjuk. Éles késsel kb. 2×2 cm-es kockákra felvágjuk.

Minden tésztakocka közepébe kávéskanállal egy kevés tölteléket teszünk. A tésztát két-két szélén összecsippentjük, ezáltal kis batyukat képzünk.

Egy nagyobb lábasban, vagy egy fazékban a paradicsompürét felhígítjuk a vízzel. Ízesítjük, felforraljuk. A forrásban lévő szószba beletesszük a töltött tésztabatyukat és puhára főzzük. Valamelyest besűrítik a levet és meg is nőnek.

A joghurtot összekeverjük a sóval (esetleg fokhagymával).

A vajat megmelegítjük, belehintjük a piros paprikát és kioldjuk a színét. Vigyázzunk, ne melegítsük túl, nehogy keserű legyen!

A tésztát a paradicsomos szószban tálaljuk, tetejét meglocsoljuk a joghurttal és a paprikaszínnel.

Afiyet olsun!

2014-01-25
Szegedi Ági /Turkinfó