Karcagi tudósról emlékezett meg az ankarai folyóirat

Kép forrása: www.szoljon.hu

Címlapfotóval jelent meg a török világ UNESCO-jának számító szervezet, a Türksoy kulturális folyóiratában dr. Bartha Júlia karcagi néprajzos-turkológus legújabb írása. A keletkutató szakember a százharminc esztendeje született Németh Gyula professzorról írt tanulmánya váltott ki elismerést a török világban.

– Az 1890-ben Karcagon született Németh Gyula személyét máig osztatlan rokonszenv övezi a török népek körében. Kevés olyan nagy alakja van a hazai keletkutatásnak, mint az ELTE Török Filológiai Tanszékét fél évszázadon át vezető professzor. Ő tette európai hírűvé a magyar turkológiát, s örökségét számos kiváló tanítványa vitte tovább, Karcag hírnevét is emelve vele. Németh Gyula kitűnő tanulmányokkal járult hozzá a magyarság őstörténetére vonatkozó tudományos ismeretekhez, a kunok történetéhez, nyelvéhez kötődő kérdések tisztázásához. De nevéhez fűződik az egyetlen ma ismert alán nyelvemlék, a jász szójegyzék megfejtése is.

– Hazai munkássága mellett volt személyes kapcsolata is Törökországgal?

– Még az oszmán korban, 1907-ben járt először Isztambulban, de később más török népek, például a tatárok vagy a Kaukázusban élő kipcsakok – mint tudjuk a hazai kunok is kipcsak eredetűek – nyelvét, népköltészetét is tanulmányozta. Gyűjtési eredményeinek nemrég jelent meg az ötödik kiadása, ma is él és hat a tudományos világban.

– A török kutatók is nagyra tartják munkásságát, ott is rendre megjelennek a művei ma is, és nincs olyan nemzetközi konferencia, ahol ne hivatkoznának rá.

– Teljes munkásságának áttekintése szétfeszítené egy újságcikk kereteit, így még azt szeretném megemlíteni, hogy a modern Törökország neki köszönheti mai nyelvét és írásmódját, mivel Musztafa Kemal Atatürk személyes felkérésére ő készítette az első, jelenleg is használt török leíró nyelvtant, és aki ma Törökországban tollat fog a kezébe, az a Németh Gyula alkotta latin betűs írásban fejezi ki gondolatait.

Folytatás

Forrás: www.szoljon.hu