Karanténban Isztambulban: egy stewardess gondolatai a járványhelyzetről

Négy éve költöztem Isztambulba, hogy elkezdjek dolgozni stewardessként a Turkish Airlinesnál. El kell, hogy mondjam, elég nagy változás volt ez az életemben. Magyarországon hagytam a családomat, a barátaimat, a szerelmemet, hogy nekivágjak az ismeretlennek. Annyi előnyöm viszont volt, hogy itt élnek az apai ági rokonaim. A négy év alatt nagyon sok mindent átéltem itt, ami sokszor elgondolkodtatott azon is, vajon megérte-e ez az egész.

Ugyanis ez idő alatt megéltem itt egy katonai puccsot, amikor sok civil, katona es rendőr életét vesztette az utcákon. Féltünk kinézni az ablakon: alacsonyan repültek a házak felett a vadászgépek, és tankok mentek át az utakon. Átéltem egy reptéri terrortámadást is, amikor három terrorista robbantotta fel magát. Szerencsére aznap én nem dolgoztam. Mindezek mellett több földrengést is átéltem – most pedig itt a pandémia.

A vírus kezdetén még mindig repültünk Kínába is, ezért ki voltunk téve a veszélynek, hogy az átlagembernél hamarabb elkapjuk a vírust, és így a szeretteinket is veszélybe sodorjuk. Kicsit megkésve, de szerencsére betiltották a kínai járatokat. Az elején tilos volt hordanunk maszkot és kesztyűt az utastérben, de amint látták, hogy komolyodik a dolog, ezt is megengedték. Az amerikai járatokat egy hónappal ezelőtt tiltották be. Az utolsó chicagói járaton én voltam a fedélzeten, és el sem tudtam hinni, hogy még mindig telis tele volt a 350 férőhelyes repülőgép, pedig ekkor már régen rohamosan terjedt a vírus. A kínai járatok utasain a vírus előtt is volt általában maszk, de miután megjelent a koronavírus, kesztyűt is kezdtek hordani. Az amerikai járatokon kicsit később kezdtek el az utasok kesztyűt és maszkot viselni. Nekünk nem volt megengedett, hogy rászóljunk az utasokra, hogy hordjanak maszkot, de ha esetleg észleltük, hogy valaki beteg, annak adtunk maszkot, és eltávolítottuk az utasokat mellőle. A gép elejében és a hátuljában 2-2 sort kiürítettünk, és egy mosdót lezártunk a beteg utasnak. Ha biztosan tudtuk, hogy koronavírusos személy utazott a gépen, akkor az egész gépet karantén alá tették, és 2 hétre az utasoknak és a dolgozóknak is üres kollégiumokban kellett 14 napig tartózkodniuk.

Folytatás

Forrás: marieclaire.hu