Kabak bayıldı (Elalélt tök)

kabak_bayidiHozzávalók 6 személyre: 125 dkg úritök 3×7 = 2l dkg faolaj (olíva) 40 dkg hagyma 40 dkg paradicsom, vagy ezzel egyenértékű püré 1/2 evőkanál só 9 gerezd fokhagyma egy csomó petrezselyemzöld másfél teáskanál porcukor 3 dl víz

Egy lábosban 7 dkg olajon megfonnyasztjuk a félhold- szeletekre vágott hagymát. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a meghámozott és feldarabolt paradicsomot, 1/4 evőkanál sót, összekavarjuk, tűzön egyszer összerottyantjuk és a tűzről levéve hűlni hagyjuk.

A tököket vékonyan meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, a belét kikaparjuk, de a végeit nem vágjuk le, hogy vályú alakú maradjon. Az így előkészített tököket egy edény fenekén elrendezzük, ráöntünk 1 dl vizet, 7dkg olajat, 1/4 evőkanál sót és az edényt időnként rázogatva nagy lángon félpuhára főzzük /kb. 2O perc/.

Ezután a fél tököket megtöltjük a hűlni hagyott olajos hagymával, egy lábas fenekén elrendezzük, leöntjük egy 7 dkg olajból, 2 dl vízből és másfél teáskanál porcukorból összekevert lével, és az edényt lefedve közepes lángon puhára főzzük. /kb. másfél óra/ Ha kész levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Hidegen tálaljuk. AFIYET OLSUN

2011-12-04

Szőllősy Gábor