Izrael megtagadta a török segélyek eljuttatását a Gázai övezetbe

Kép forrása: www.pxfuel.com

A Gázai övezet ellen indított izraeli hadműveletet elutasító, azonnali tűzszünetet sürgető ankarai vezetés már több tízezer tonna humanitárius segélyt küldött az övezetbe a fegyveres konfliktus tavaly októberi kiújulása óta

Izrael visszautasította Törökország csatlakozási kérelmét a Gázai övezetben élő palesztinok légi úton történő segélyezéséhez – jelentette be Hakan Fidan török külügyminiszter hétfőn.

Az Egyesült Államok márciusban kezdte meg a segélyszállítmányok légi eljuttatását Hollandia, Franciaország, Spanyolország és más államok közreműködésével.

Fidan most úgy nyilatkozott, hogy közvetítették a szervezők irányába „a török légierő teherszállító repülőgépeinek a humanitárius segélyművelethez való csatlakozási szándékát is”. Hétfőn azonban „megtudtuk, hogy Izrael elutasította a kérésünket, a jordániai hatóságok támogatása ellenére” – tette hozzá.
„Nincs mentség Izrael számára” az éhező gázai lakosságnak szánt segélyezi kísérlet megakadályozására – mondta Fidan.

Bejelentette, hogy Törökország válaszul „egy sor új intézkedést” hozott Izrael ellen. Mint mondta, a már a török elnök által is jóváhagyott intézkedéseket lépésről lépésre tervezik végrehajtani, és csak akkor szüntetik meg őket, ha Izrael tűzszünetet hirdet, és megszakítás nélkül beengedi a Gázai övezetbe a humanitárius segélyeket.

Forrás: www.magyarhirlap.hu