Isztambuli egyetemi oktató: Erdoganék könyörtelen neokapitalisták

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt és kormányának tagjait „könyörtelen neokapitalistáknak” nevezte Selim Deringil, az isztambuli Bogazici Egyetem oktatója a budapesti Közép-európai Egyetemen tartott hétfői előadásában.

Az egyetemi oktató arról is beszélt, hogy Törökországban egy korábban elképzelhetetlen jelenség, az iszlamista kemalizmus születésének lehetünk tanúi.

Deringil rámutatott, hogy a tavaly harmadszorra újraválasztott Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) iszlamista projektje mellett komoly, több milliárd dolláros beruházásokra épülő modernizációt folytat, amilyenre korábban csak a Török Köztársaságot létrehozó Musztafa Kemál Atatürk ideje alatt volt példa.

A szakértő szerint ez, valamint a többszöri választási győzelemből fakadó önbizalom, „arrogancia” Atatürk egypártrendszerben irányító Köztársasági Néppártjához teszi hasonlóvá az AKP-t, Erdogan politikájának pedig az iszlamista kemalizmus nevet lehetne adni.

Deringil szerint az utóbbi években teljesen ellentmondó kép alakult ki Erdoganról kül- és belföldön, a kutató ugyanakkor örül az arab világban tapasztalható kedvező megítélésének és a térség újrafelfedezésének. A Bogazici Egyetem oktatója hangsúlyozta: egy friss, 16 ország állampolgárainak megkérdezésével készült felmérés szerint Törökország a legnépszerűbb a Közel-Keleten, és a közvélemény-kutatásban részt vevők 71 százaléka elismerően nyilatkozott az Ankara által követett irányvonalról.

2012-02-09
http://galamus.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here