Iszlám, szex, internet

hamam_kadinMa a szélsőséges iszlamisták elítélik a homoszexualitást, a homoszexuálisok sorsa szélsőséges esetekben akár a halálbüntetés is lehet. De tiltja-e egyáltalán a Korán az azonos neműek szexuális kapcsolatát? Valódi iszlám hagyományról van-e szó? A helyzeten leginkább az segít, ha szabadon meg lehet vitatni az ezzel kapcsolatos kérdéseket. Erre pedig az internet teremti meg a legjobb lehetőséget.
Az egyik röplapon kötélen lógó fabábu volt látható, mellette a javaslat: a homoszexuálisokat égessék el vagy kövezzék meg. „Isten irtózik tőled” – hirdette a második, a harmadik pedig figyelmeztette a homoszexuálisokat, hogy „vagy megváltoztok, vagy elégtek”. Az angliai Derbyben ezeket a röplapokat terjesztő három mohamedán férfit a közelmúltban gyűlöletbűntett miatt elítélték. Egyikük, Kabir Ahmed közölte, hogy muzulmánként kötelessége volt „továbbítani az üzenetet”. Az üzenet pedig – legalábbis a vallás diktálta tisztaság védői szerint – a kérlelhetetlen elítélés.

A homoszexualitást halállal büntető hét ország mindegyike mohamedán, és ahol a melegeket nem fenyegeti kivégzés, ott is üldözik őket. Egy szaúd-arábiai férfit 2010-ben 500 korbácsütésre és öt év börtönre ítéltek, mert szexuális kapcsolata volt egy másik férfival. Tavaly februárban a bahreini rendőrség több férfit – zömében Öböl-menti országokból valót – tartóztatott le egy „melegpartin”. Hármat közülük szeptemberben homoszexualitás miatt kivégeztek. A leszbikusoknak „könnyebb” dolguk van: Iránban például csak a negyedik elítéléskor rónak ki rájuk halálbüntetést.

Találnak rá módot, hogy lecsapjanak

A The Economist című brit hírmagazin összeállítása szerint a muzulmán többségű országokban ritkán fordul elő, hogy valaki nyíltan vállalja a homoszexualitását, jóllehet gyakorlására tág tér nyílik a színfalak mögött. Az olyan kíméletlen törvénykezésű országokban is, mint Szaúd-Arábia, a társadalom csaknem minden szintjén megtalálhatók a melegek, még ha nem is a nyilvánosság előtt. Az egyébként félelmes hírű szíriai rendőrség ugyancsak ritkán vesz őrizetbe homoszexuálisokat. A damaszkuszi Szibkeh park fákkal beültetett árnyas gyermekjátszótér nappal, este azonban fiatal emberek népesítik be. A gazdag afgánok „basabazikat” (táncos fiúkat) vásárolnak szeretőnek.

Részletek>>>