İskender kebabı (Iskender kebab) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

A házi dönerhez:

50 dkg borjúhús (szép színhús legyen)
1 fej vöröshagyma
Só, bors, kakukkfű, étolaj
Vaj a sütéshez

A mártáshoz:

4-5 db paradicsom lereszelve (lehet konzerv is)
2 ek sűrített paradicsom
1 ek paprikakrém (opcionális)
1 ek vaj
Só, bors, kakukkfű

Tálaláshoz:

3 dl sűrű joghurt
3-4 gerezd fokhagyma

4 db hegyes zöldpaprika
2 db paradicsom
1-2 ek étolaj
Személyenként 1-1 pide (török lepénykenyér)
4 ek vaj

A húst tisztítsuk meg hártyáitól és a faggyúsabb részektől, majd tegyük a fagyasztóba. Nem kell kőkeményre fagyasztani, hogy vágható legyen. Ha mégis keményre fagyna, kissé olvasszuk ki. Éles késsel vágjuk fel vékony szeletkékre. Készítsünk egy pácot reszelt hagymából és étolajból, kakukkfűvel és őrölt borssal. Ebbe forgassuk bele a hússzeleteket, fóliázzuk le az edényt, és legalább két óra hosszára, de inkább egy éjszakára tegyük hűtőbe.

A joghurtmártáshoz zúzzuk össze a fokhagymát, keverjük el a joghurttal, majd sózzuk ízlés szerint. Roston, vagy kevéssé olajozott serpenyőben süssük meg a paprikákat és a félbevágott paradicsomokat.

A paradicsomszószhoz olvasszuk meg a vajat egy kisebb lábasban. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a paprikakrémet, pirítsuk egy percig. Öntsük rá a reszelt paradicsomot, főzzük 4-5 percig. Sózzuk, fűszerezzük. Ha szükségét érezzük, hígíthatjuk egy kis vízzel, ezzel is forraljuk össze.

Egy felforrósított serpenyőbe tegyünk 1-2 ek vajat, majd dobjuk rá a pácolt borjúhúst. Süssük addig, míg a keletkezett levét elveszti, ekkor sózzuk meg. Kicsit vegyünk vissza a tűzhely erősségéből, majd, amikor a hús megpuhult, ismét emelhetjük a hőfokot, és pirítsuk meg a húst.

Tálaláshoz vágjuk fel a pidét kockákra, ezt tegyük a tányér aljára. Halmozzunk rá a húsból, majd az egészet öntsük nyakon paradicsommártással. Olvasszunk fel vajat egy serpenyőben, és még forrón locsoljunk egy keveset az étel tetejére. Tegyünk mellé a fokhagymás joghurtból, végül díszítsük a sült paprikával és a paradicsommal.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo