İşkembe çorbası (Pacalleves)

A török konyha legendás ízeinek egyike. Az a hír járja róla, hogy egy átmulatott éjszaka után kiváló gyógyír a másnapos gyomornak. Aki nem hiszi, járjon utána!

Hozzávalók:iskembe-corbasi

0,5 kg pacal
1 csésze joghurt (2 dl)
1 tojássárgája
½ citrom
2 ek liszt

Tetejére:

1 ek vaj
1 kk őrölt pirospaprika
1 tk ecet
3 gerezd fokhagyma

Első lépésként – úgy, mint a pacalpörkölt esetében – a pacalt sós vízben előfőzzük. Miután hűlt valamicskét, feldaraboljuk, ízlés szerint lehet kockákra, de akár csíkokra is. Beletesszük egy leveses fazékba, és tiszta vízben ismét elkezdjük főzni.

A habaráshoz összekeverjük a tojássárgáját a liszttel, citromlével és a joghurttal, majd – a pacal főzővizéből két pohárnyival felhígítva – hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. Alaposan elkeverjük, addig főzzük, míg besűrűsödik. Ezután sózzuk.

Egy kisebb edényben feltesszük melegedni a vajat, melyben kioldjuk a pirospaprika színét. A fokhagymát összezúzzuk, összekeverjük az ecettel. Tálaláskor ezeket a leves mellé adjuk, ki-ki ízlés szerint meglocsolhatja vele.

Afiyet olsun!

Forrás: milliyet.com.tr

Szegedi Ági / Türkinfo