Helyszíni beszámoló Törökországból: Jelöletlen sírok, káosz és reménytelenség

Élete legszörnyűbb napjára ébredt felvidéki otthonában Zsitva Tamás és török barátnője február 6-án: a család ugyanis ekkor közölte velük, hogy kedvese szülőhazáját elemi erejű földrengés rázta meg, melynek az epicentruma pont ott volt, ahol szerelme családja is élt egy öt emeletes apartmanban. Hamarosan kiderült: a ház is romhalmazzá vált, és maga alá temette barátnője szinte egész családját, köztük édesanyját, édesapját és szeretett kishúgát is.

Forrás: Gazipaşa Manşet Gazetesi Facebook

„A teljes családból azt hiszem, tízen mentek el összesen. Az egyik unokatesójukat, korombeli harmincas srácot bordarepedéssel kihúzták a romok alól, de ennyi” – kezdte mesélni.

A férfi barátnője azonnal kiutazott, míg Tamás egy nappal később, segélycsomagokkal követte:

„Amit lehetett, anyámék összepakoltak az alatt az egy üres nap alatt. Gyógyszereket, zacskós kajákat, minél kisebb, minél jobban tápláló, proteinszeletek, munkásruhát, munkásmaszkokat pakoltak össze” – mondta a férfi.

„Ahol a barátnőm szülei laktak, abban a városban van egy reptér, de a kifutó úgy felgyűrődött, hogy fél méter magas törés van rajta, esélytelen volt. A város le is volt zárva, legálisan nem is lehetett bejutni, de a katonaságnak, rendőrségnek a legkisebb baja is nagyobb volt annál, hogy beengedjen, kiengedjen embereket” – tette hozzá.

Hajdani otthonuknak már csak a romjait találták meg, ott vertek tanyát, és míg a család egyik fele az autóban, a másik fele a romok között húzta meg magát. Mint mondja, ekkora veszteséget lehetetlen feldolgozni:

„Ekkora veszteséget nem is lehetett… nem egyvalami veszett el, hanem olyan mennyiségű veszteség volt ez, hogy nem lehet kisírni magadból. Hullámokban volt: volt, hogy mindenki sírt, vagy mindenki nevetett. Az egyik bátyja 4 éves kislánya itt volt. Táncolgatott, énekelgetett, játszott velünk. Hideg-meleg, hideg-meleg volt az egész” – fogalmazta.

Folytatás

Forrás: blikkruzs.blikk.hu