Hazánkba érkezett a török vezérkari főnök

Kép forrása: hmzrinyi.hu

Háromnapos hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Musa Avsever tábornok, a közelmúltban kinevezett török vezérkari főnök, június 11-én, vasárnap. A katonai vezető első útja a budapesti Új Köztemető török katonai parcellájába vezetett.

Musa Avsever tábornok közvetlenül azután, hogy megérkezett Budapestre, felkereste az első világháborúban a galíciai fronton elesett török katonák hősi temetőjét a budapesti Új Köztemetőben. A magas rangú vendéget és kíséretét díszőrök katonai tiszteletadással fogadták a Kozma utcai sírkert török parcellájában, ahol előbb Törökország, majd Magyarország himnusza hangzott el.

Ezt követően a Recep Tayyip Erdogan török elnök által a múlt héten török vezérkari főnökké kinevezett tábornok (korábban a szárazföldi erők parancsnoka) koszorút helyezett el a galíciai fronton 1916-17 között a német déli hadsereg parancsnoksága alatt harcoló 15. török hadtest katonahőseinek emlékoszlopánál, majd az általa vezetett delegációval együtt török nyelvű imán vett részt.

A török katonai parcellában tett látogatás során a török vezérkari főnök személyesen helyezett el virágokat a katonasírokon. Az ünnepélyes megemlékezést a csend trombitadallama, az Il Silenzio zárta.

A katonai vezető házastársa kíséretében érkezett Budapestre, delegációjának tagja Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország budapesti nagykövete és Feride Tosun török katonai attasé is.

Forrás és videó: honvedelem.hu