Hamarosan szólhat a müezzin éneke Kölnben

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Köln város vezetése engedélyezi, hogy a jövőben az iszlám vallásban megszokott módon a müezzin a mecsetekből hangos énekkel szólítsa imára a muszlim hívőket – adta hírül keddi cikkében a Junge Freiheit.

A lap szerint a városvezetés közjogi megállapodást tervez kötni a németországi Vallási Intézmények Török–Iszlám Uniója (DITIB) elnevezésű érdekvédelmi szervezettel, bár a pontos részleteket még tisztázni kell.

Ez alapján elképzelhető, hogy már október 14-étől szólhat a müezzin éneke Kölnben, ezután pedig péntekenként 12 és 15 óra között 5 percig hívhatja imádkozni a hívőket.
A mecset helyétől függően ugyanakkor meg kell határozni egy maximális hangerőt, amellyel a müezzin szólhat, emellett a muszlim közösség tagjai szórólapokon kötelesek tájékoztatni a környék lakosait, illetve egy kapcsolattartót is ki kell jelölniük, aki az esetleges panaszokat fogadja.

A kölni gyakorlatot afféle mintaprojektnek szánják, a megállapodás a tervek szerint két évre szólna.
Robert Kleine kölni esperes mindenesetre támogatja a kezdeményezést. Az iszlám közösségeket is megilleti a szabad vallásgyakorlás alkotmányos joga, a liturgiájukhoz pedig hozzátartozik a müezzin éneke is, és hiába használják máshol az iszlámot a politika eszközeként, a hívőket akkor sem szabad ebben a jogukban korlátozni – mondta az esperes még májusban.

Az észak-rajna–vesztfáliai alkotmánybíróság volt elnöke, Michael Bertrams tavaly élesen bírálta a mintaprojektet, szerinte a város döntése politikai diadal Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök számára.

Forrás: hirado.hu