Gözleme, a török töltött lepény – Szegedi Ági

Hozzávalók:

1 cs. instant élesztő
1,5 pohár langyos víz (a pohár 2dl-es)
1 tk só
4 pohár liszt
10 dkg olvasztott vaj (a kenéshez)

Töltelék 1.:
20 dkg darálthús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
½ paradicsom
½ paprika
1 tk sűrített paradicsom (domates salçası)
2 ek olívaolaj
½ cs. petrezselyem
őrölt pirospaprika, őrölt római kömény, kakukkfű
só, bors

Töltelék 2.:
0,5 kg burgonya
1 fej vöröshagyma
3 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 tk sűrített paradicsom (domates salçası)
1 kk paprikakrém (biber salçası)
½ cs. petrezselyem
só, bors, őrölt pirospaprika, őrölt római kömény

Töltelék 3.:
30 dkg gomba
2 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
só, bors, kakukkfű, majoránna

Töltelék 4.:
30 dkg spenót
1 fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
só, bors
10 dkg fehér sajt (beyaz peynir, feta)

Az instant élesztőt egy tálban elkeverjük a langyos vízzel. Kicsit hagyjuk felfutni, majd hozzáadjuk a sót, és apránként a lisztet is, mellyel ruganyos tésztát gyúrunk. Alaposan dolgozzuk ki, a tál tetejét fedjük le műanyag fóliával. Egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Amíg kel a tészta, készítsük el a töltelékeket. Tetszőleges számú tölteléket csinálhatunk, ha kevesebb féle, akkor nagyobb mennyiség legyen.

A darálthúsoshoz feltesszük az olajon dinsztelődni az apró kockákra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd amikor már érződik az illata, beletesszük a húst. Fehéredésig pirítjuk, ekkor hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, valamint a felkockázott paprikát és paradicsomot. Sózzuk, fűszerezzük, szükség szerint a vizet pótolva puhára főzzük. Finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg, miután elzártuk alatta a tűzhelyet.

A burgonyát héjában főzzük meg, még forrón meghámozzuk, összetörjük. A felkockázott vöröshagymát megfonnyasztjuk az olajon, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát. Amikor már érződik az illata, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a paprikakrémet. Ezzel pirítsuk még 1-2 percig, ezután öntsünk rá 0,5 dl vizet. Keverjük össze a tört burgonyával, fűszerezzük, végül hintsük meg a finomra vágott petrezselyemmel.

A meghámozott, tetszőlegesen feldarabolt gombát kezdjük el pirítani a felforrósított olívaolajon. Ha kezd elfőni a leve, dobjuk rá a zúzott fokhagymát. Sózzuk, fűszerezzük – amikor a gomba megpuhult, elzárhatjuk a tűzhelyet.

A felkockázott vöröshagymát dinszteljük meg az olajon. Tegyük rá a spenótleveleket, fonnyasszuk meg, majd sózzuk, borsozzuk. A fehér sajtot külön morzsoljuk szét egy tálban.

A megkelt tésztából szaggassunk tojásnyi darabkákat, melyeket lisztezett deszkán nyújtsunk ki kerekre, minél vékonyabbra. Tegyünk a kör egyik felére valamelyik töltelékből, majd a másik felét hajtsuk rá. A széleket dolgozzuk össze, hogy ne tudjon kifolyni belőle a töltelék. A töltött gözlemét zsírtalan serpenyőben, vagy az erre a célra alkalmas, domború sütőlapon süssük meg mindkét oldalán. Amikor megsült, olvasztott vajjal alaposan kenjük le. Forrón tálaljuk, lehetőség szerint ayrannal vagy fokhagymás joghurtszósszal.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo