Giresun, Törökország: a világ mogyoró fővárosa 

Kép forrása: www.pikrepo.com

Talán újdonság lehet az ízesített kávék és az édességek rajongói számára, hogy a világ mogyoró exportjának nagy része Törökország egyik tengerparti hegyvonulatáról származik, ahol évszázadok óta, hagyományosan nők foglalkoznak a termeléssel.

A Fekete-tengerre néző Pontus-hegység lejtőin fekvő, ősi Giresun város lenyűgöző tengerparti látképéről és drámai hegyvidéki tájairól ismert. Azonban nevét mindezeken felül leginkább a magas minőségű mogyoró tette híressé.

A világ mogyoró termelésének több mint 72%-a Törökországból származik, és ezeknek körülbelül 60%-a a Giresun környéki kelet-fekete-tengeri régióból kerül ki. A mogyoró termesztés hagyománya több ezer évre nyúlik vissza. Hérodotosz, az ókori Görögország híres „atyja” már az i. e. 5. században említést tett a törökországi mogyoró bőségéről. Az 1400-as évektől kezdve Giresunból és a környező kelet-fekete-tengeri régióból származó mogyorót Európába és azon túlra is importálták.

A BBC Discovering the World’s Table című műsora feltérképezte Törökországot, hogy minél többet tudjon meg erről az édes dióféléről. Mielőtt egy adag mogyoró, például a Nutella üvegébe kerülne, útját Törökországban kezdi meg. Giresunban a mogyorótermesztést hagyományosan a nők végzik, és manapság a nők egyre inkább átveszik a mogyoró termékek – például a különböző csokoládé termékek – előállításának és értékesítésének feladatát is. A múltban a mogyorót gyakran exportálták külföldre, hogy aztán végül visszakerüljön Törökországba csokoládé vagy akár kenhető édesség formájában. Az olyan vállalkozások, mint a Home of the Hazelnut – amelyet három nővér vezet, akiknek családja nagy múlttal rendelkezik a helyi mogyoróiparban – változást hozhatnak ezen a téren is.

Folytatás

Forrás: diningguide.hu