Gandhihoz hasonlítják Erdogan legesélyesebb kihívóját

Kép forrása: www.pxfuel.com

A hat pártot tömörítő ellenzéki összefogás megnevezte elnökjelöltjét, aki Recep Tayyip Erdogan kihívója lesz a május 14-ére tervezett törökországi választáson. Húsz éve nem volt akkora esély a regnáló elnök leváltására, mint most. De ki az a Kemal Kilicdaroglu?

A hatpárti ellenzéki szövetség egy veterán politikust, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnökét, a 74 éves Kemal Kilicdaroglut nevezte meg elnökjelöltjének a nagyjából két hónap múlva esedékes, május 14-ére tervezett török választásra, így ő lesz a legesélyesebb kihívója a 20 éve hatalmon levő Recep Tayyip Erdogannak.

Ez a választás – pontosabban kettő, mert elnöki és parlamenti is – lesz az idén az egyik legfontosabb a világon, hiszen Törökország a világ húsz legnagyobb gazdaságának egyike, NATO-tag, amin sok múlik az ukrajnai – és nem mellesleg a szír – háborúval kapcsolatban is, és ami komoly gazdasági és diplomáciai kapcsolatokkal rendelkezik Európában, Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten is.

Ezúttal a korábbiaknál szorosabb verseny lehet az elnöki posztért (az elnöki rendszerű Törökországban a legfőbb politikai pozícióért), kevésbé az ellenzék erősödése, mint inkább Erdogan tekintélyelvű politikájának elutasítása, illetve a gazdasági nehézségek miatt – így aztán veszélybe került az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 20 éves kormányzása.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az ellenzéki tömörülés jelenleg némileg megelőzi a kormányszövetséget.

Az ország komoly gazdasági válságban van, tavaly 85 százalék körül alakult az infláció, a török líra is durván leértékelődött, három éve egy dollár még csak 6 líra volt, jelenleg már 19, mindezt tetézte a február eleji törökországi és szíriai földrengés. A szabálytalan építkezéseknek amnesztiát adó kormányzat, valamint az ehhez kapcsolódó korrupció, továbbá a természeti katasztrófára túl lassan reagáló katasztrófavédelem miatt Törökországban eddig 46 ezer halálos áldozatot azonosítottak, és több százezren váltak hajléktalanná.

Folytatás

Forrás: 24.hu