FÓKUSZBAN A TÖRÖK POLITIKA

A két nap során Berk Esen, az isztambuli Sabanci Egyetem adjunktusa tart angol nyelvű előadásokat a májusi törökországi választások kapcsán.

Fotoğraf: Engin Akyurt: https://www.pexels.com

A tavaszi török választásokat egyes nemzetközi elemzők a 2023-as év legfontosabb választásának tartják. Az elmúlt két évtizedben, Recep Tayyip Erdoğan elnökségének idején, Törökországban visszaszorult a demokratikus rendszer, és fékek és ellensúlyok nélküli hiperelnöki rendszer alakult ki.

A kormány mindeközben súlyos gazdasági visszaeséssel szembesült, és az országot több pusztító földrengés is sújtotta – mindez az ellenzéknek jó esélyt adott a kormánypárt leváltására. Az ellenzéki pártok a választások előtt szövetséget hoztak létre, közös elnökjelöltet és részben közös parlamenti listát állítottak. Erdoğan elnök kemény csatában csak az elnökválasztás második fordulójában győzött, a kormányzó szövetség viszont egyértelmű többséget szerzett a széttagolt ellenzékkel szemben.

Az október 4-i előadás a fenti fejleményeket számba véve elemzi a törökországi kettős választásokat, kitérve azok politikai utóhatásaira is. 

Október 5-én a versengő autoriter rendszerek megdöntésére irányuló ellenzéki választási szövetségek működési mechanizmusairól lesz szó Törökország példáján keresztül. Mindkét előadás 17 órakor kezdődik az ELTE BTK Kari Tanácsteremben.

Berk Esen a Cornell Egyetemen 2015-ben szerzett PhD-fokozatot, majd hosszabb-rövidebb ideig a New York Egyetemen, a Columbián, a Torcuato di Tella Egyetemen kutatott. Jelenleg az isztambuli Sabanci Egyetem politológus adjunktusa. Leginkább a pártpolitika és az autoriter kormányzás kérdései foglalkoztatják, különös tekintettel Latin-Amerikára és a Közel-Keletre.

Forrás


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here