Hozzávalók:
1 db padlizsán
1 db cukkini
1 db burgonya
1 db paradicsom
Az alaphoz:
2 db zöldpaprika
1 db piros (pl. kápia) paprika
1 db paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
½ török teáspohár (1 dl-es) étolaj
1 ek vaj
só, bors, őrölt pirospaprika, kakukkfű
A tetejére:
reszelt sajt
A padlizsánt hámozzuk csíkosra, karikázzuk fel kb. 1 cm vastagon, tegyük egy tál sós vízbe, és hagyjuk benne legalább 20 percig. A cukkinit és a burgonyát hámozzuk meg, majd a paradicsommal együtt karikázzuk fel ezeket is.
Az alaphoz aprítsuk fel a hagymát, kissé dinszteljük meg az étolajon. Zúzzuk össze a fokhagymát, dobjuk rá, majd amikor már érezni az illatát, mehet bele az apróra felkockázott kétféle paprika. Kb. két perc pirítás után adjuk hozzá a kockákra vágott paradicsomot is. Sózzuk, fűszerezzük, tegyünk bele egy kanál vajat. További két perc múlva elzárhatjuk alatta a tűzhelyet.
Kanalazzuk az alapot egy jénai tálba, vagy egy tepsibe. A felkarikázott zöldségeket tetszőleges sorrendben kissé állítva rakjuk sorba a tetején. Sózzuk, hintsük meg kakukkfűvel. 180° C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig. Szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal, és hagyjuk, hogy ráolvadjon.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo