Fiókpártot alapítana Németországban Erdogan pártja, már az EP-választásokon elindulnának

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja, az AKP egy németországi szárny alapítását tervezi, és már a júniusi európai parlamenti választásokon elindulna – írja a Tagesschau.de a Bild am Sonntag riportja alapján.

A lap szerint az AKP egy „török–iszlamista” párt alapítását tervezi Németországban Demokrata Szövetség a Sokszínűségért és az Ébredésért (DAVA) néven.

Az EP-választásokra négy olyan embert neveztek meg csúcsjelöltként, akik korábban az AKP-nek vagy azt támogató szervezeteknek dolgoztak.

Német politikusok aggodalmuknak adtak hangot a kiszivárgott tervek miatt.

Saskia Esken, a vezető kormánypárt, a szociáldemokrata SPD elnöke kijelentette, fontos, hogy a török származású polgárok számára is világossá tegyék, „hogy Németország összetartozik, hogy egy nép vagyunk”, és nem engedhetik, hogy „Recep Tayyip Erdogan megosztó tendenciái” szerepet játsszanak az országban.

Jens Spahn, a legnagyobb ellenzéki párt(szövetség), a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese arra figyelmeztetett, hogy egy AKP-fiókpárt egy újabb szélsőséges párt lenne Németországban.

Christoph de Vries, a CDU belpolitikai szakértője azt mondta, szoros figyelemmel kell kísérni egy ilyen párt minden tevékenységét és a török kormányhoz fűződő kapcsolatait, és be kell avatkozni, ha a török vezetés közvetlen befolyást gyakorolna.

Forrás: www.portfolio.hu