Felszínre hozták az ezerméteres mélységben rosszul lett amerikai barlangászt

Kép forrása: facebook

Mark Dickey-t szombaton kezdték kiemelni hordágyon, a mentőakció azóta tartott.

Ötvennyolc és fél óra megfeszített munkával, tíz ország mintegy 200 helyszínen lévő barlangi mentője és megannyi háttérember közreműködésével sikerült felszínre hozni Mark Dickey amerikai barlangkutatót, aki szeptember elején lett rosszul és rekedt 1040 méter mélyen a dél-törökországi Torosz-hegységben lévő Morca-barlangban – derül ki a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Facebook-bejegyzéséből.

A BBC beszámolója szerint Dickey-t helyi idő szerint kedden 00:37-kor hozták ki a barlangból, és a nemzetközi mentőakció szervezőinek elmondása alapján ez volt az egyik legbonyolultabb földalatti mentés, amelyet valaha is végrehajtottak.

Carl Heitmeyer, a Dickey által vezetett New Jersey Initial Response Team tagja a BBC-nek megerősítette, hogy a barlangász megmenekült, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a műveletben.

A Dickey felszínre emelésének pillanatairól készült videón az látható, hogy a hordágyra rögzített kutatót függőleges helyzetben húzzák fel a barlang szájából, majd mentőautóba rakják.

Dickey szeptember 2-án lett rosszul egy nemzetközi expedíció során, amelyen három amerikai, négy török, egy magyarországi és négy romániai magyar társa kísérte. A múlt hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja ért le Dickeyhez. A csapat gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálta a kutató állapotát. A felszínre hozatala szombat délután kezdődött meg.

Forrás és videó: hvg.hu