EZ A KÁRTYA SZÓ SZERINT ÉLETET MENTHET NYARALÁSKOR – KELLENE BELŐLE MINDEN GLUTÉNÉRZÉKENYNEK

Fotó: Mariana Kurnyk / pexels

Nem is gondolnánk, milyen hosszú egy étteremben az az út, ami a vendégtől a konyháig vezet. A gluténérzékenyek és a cöliákiások szerint különösen hosszú, mert sokszor megesik, hogy a pincérnek elmondott kérés útközben elvész, mire a szakácshoz érne. Ennek pedig nagyon súlyos következményei lehetnek. Egy ingyenesen hozzáférhető és több mint hatvan nyelvre lefordított éttermi kártya azonban nemcsak megkönnyíti, hanem biztonságosabbá is teheti a gluténmentes vacsorarendelést, még külföldön is.
A legtöbb ember nyugodtan ehet péksüteményt, kenyeret, tésztaféléket, felvágottat, válogatás nélkül fogyaszthatja a fűszerkeverékekkel ízesített húsokat. Ám a gabonafélékben lévő gluténre érzékenyek az említett élelmiszerektől és alapanyagoktól szenvednek: felfúvódnak, hasmenést kapnak, vagy bélgyulladásuk lesz. A diétahibát vásárláskor könnyebb kivédeni, mert van lehetőségünk áttanulmányozni az összetevőket, de egy étteremben ellenőrizhetetlen, hogy valóban az került-e a tányérunkra, amit a rendeléskor leadtunk.

A gluténérzékenység borzasztó tüneteket okoz
A gluténérzékenyek és a cöliákiások leggyakrabban az étteremben szembesülnek azzal, mennyire fontos, hogy ne csak ízletes, hanem biztonsággal elfogyasztható, vagyis gluténmentes legyen a kiválasztott étel. Habár a lisztérzékenység ma már a nyugati országok népességének egy százalékát, és egyes becslések szerint hazánkban is minden századik embert érint, a vendéglátóhelyek sokszor egyáltalán nincsenek felkészülve a lisztérzékeny vendégek kiszolgálására. A legnagyobb probléma, hogy hiába mondjuk el a pincérnek, mit szeretnénk, vagy pontosabban, mit nem szeretnénk, hogy a tányérunkra kerüljön, az információ nem mindig jut el a konyhába a szakácshoz.

Pedig egy apróságnak tűnő diétahiba borzasztóan meg tudja keseríteni a gluténintoleranciával élők életét. Soha nem jön jól, de egy nyaralás során különösen kellemetlen, ha napokig tartó hasgörcs, hidegrázás, migrén, hányás és hasmenés kínoz bennünket azért, mert belefutottunk abba az élelmiszerbe, jelen esetben a gluténbe, amit a szervezetünk nem tolerál. A kellemetlenségek azonban Roger Elliotnak köszönhetően elkerülhetők.

A szó elszáll, a kártya azonban eljut a szakácshoz

Folytatás

Forrás: divany.hu

Törökországba megy nyaralni?

A török nyelvű kártyát TÖLTSE LE ITT! (ingyenes)