Ez a fegyver fogja megváltoztatni a tengeri hadviselést? – A török hadiipar ismét új eszközt villantott

Kép forrása: www.pxfuel.com

A Koç Savunma török védelmi vállalat a Defence Services Asia 2024 kiállításon mutatta be a Malaman álcázott intelligens tengeri aknát, amelynek célja a török haditengerészet aknavédelemmel kapcsolatos külföldi függőségének megszüntetése – írta a Naval news.

A Defence Services Asia 2024 (DSA 2024) konferencia május 6-9. között került megrendezésre Kuala Lumpurban. Az eredetileg tavaly bemutatott Malaman mostanra érte el fejlesztésének utolsó fázisát, illetve teljesítette sikeresen a török haditengerészet tesztjeit. A sorozatgyártás a várakozások szerint még idén megkezdődik.

A Malaman egy modern tengeri akna, amely képes távolról és nagy mélységből is felismerni és osztályozni célpontokat akusztikus, mágneses és nyomásérzékelő szenzorainak köszönhetően. Alkalmas tengeralattjárók, hadihajók és repülőgépek általi telepítésre.

A Malaman forradalmasítja az aknák álcázási képességeit is: Az akna első ránézésre furcsa borítása egyszerre szolgálja a szonárok megzavarását és a vizuális álcázást.

A fegyver modern elektronikája minimalizálja annak a veszélyét, hogy civil, vagy baráti hajók közelében robbanjon fel (ez a legtöbb tengeri akna egyik fő gyengesége), a nehéz észlelhetőség pedig jelentősen megnöveli az aknamentesítés idejét.

Forrás: www.portfolio.hu