Étkezési tanácsok ramadán idejére

Ramadán idején a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. Napnyugta után aztán kezdetét veszi az iftár (böjtmegtörő vacsora), amikor családtagok, barátok ülik körül az asztalt, amely roskadásig tele van ételekkel. A túlzott ételfogyasztás azonban veszélyes is lehet, mivel a fizikai aktivitást a böjtben résztvevők a minimálisra csökkentik, és hosszú órákig éheznek, majd éjszaka kezdenek el sokat enni, könnyen meg is híznak.

Az emberek ilyenkor hajlamosak gyorsan, sokat (főleg nehéz ételeket) enni és nem figyelnek a megfelelő folyadékpótlásra, ami sajnos egy rossz szokás és ezzel még nem is laknak jól, függetlenül attól mennyit esznek. A kulcs az, hogy tudjuk, mennyit együnk és milyen ételeket fogyasszunk ramadán idején.

Az isztambuli Nişantaşı Egyetem dietetikusa, Meryem Ak néhány tippjét érdemes megfogadni, ha túl akarjuk élni a ramadánt.

Ak szerint az lenne a legjobb, ha egy-két könnyű snacket fogyasztanánk csak az iftár és a szuhur (ramadán idején a korai reggeli neve) között. „Téves a feltételezés, mely szerint ha sokat eszünk kora hajnalban, nem leszünk éhesek napközben. A legfontosabb, hogy csak keveset együnk azokból az ételekből, amik az asztalon vannak” – mondta.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ezzel Ak is egyetért, ramadán idején ezt az étkezést helyettesíti a szuhur, ezért nagyon fontos, hogy a napkelte előtti étkezést ne hagyjuk ki, ha nem akarjuk, hogy egész nap éhesek legyünk.

Fontos, hogy hajnalban olyan ételeket válasszunk, amelyek könnyen emészthetőek. Legyen bennük sok fehérje és vitamin. A tej, tojás, sómentes sajt, uborka, paradicsom, dió és a teljes kiőrlésű kenyér a legjobb választás szuhur alkalmával. Ha valaki csak egy gyors reggelit szeretne, akkor ő egyen egy tál levest egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel. Ahhoz, hogy elegendő cukor is jusson a szervezetbe, együnk egy pár szem datolyát is. Ha pedig nem akarunk egész nap dehidratáltak lenni, kerüljük a pastirmát (sonkaféle), a sucukot (egyfajta kolbász) és a szalámit, ne együnk sós, fűszeres és lisztes ételeket se.

A dietetikus szerint az iftárt célszerű könnyű ételekkel kezdeni, mint a joghurt és a saláta. Ezután következhet a főfogás elfogyasztása, hogy a gyomrunk már hozzászokjon az ételekhez.

A legfontosabb, hogy egészséges ételeket válasszunk, hogy felkészítsük testünket a másnapi böjtre. A vacsoraasztalon is helyet kapnak a zöldségek és a levesek, amik megakadályozzák, hogy kiszáradjunk. Vacsora után várjunk legalább 45 percet mielőtt megisszuk a kávénkat – ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a vitaminok és ásványi anyagok felszívódjanak a szervezetünkbe. Bármit is eszünk ramadán alatt, az is fontos, hogyan esszük. Ak szerint mindenképpen lassan együnk, mind az iftár, mind a szuhur alatt.

Mivel a teltségérzet az étkezés megkezdése után már 10-12 perccel jelentkezik, így ha gyorsan eszünk, gyorsabban múlik el az éhségérzetünk, viszont az emésztőrendszerünket nagyon megterheljük. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, mindenképpen lassan együnk és kis falatokat.

Ahhoz, hogy ramadán alatt is egészséges legyen az emésztőrendszerünk, a legjobb, ha rostban gazdag ételeket eszünk és annyi vizet iszunk, amennyit csak tudunk. Továbbá, ahelyett, hogy gyümölcsöt ennénk vacsora után, iftár és szuhur között inkább könnyű snackeket fogyasszunk.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo